{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Typ 1-diabetes och utmattning

Senast uppdaterad: 2021-03-03

Att leva med typ 1-diabetes kan vara svårt och krävande för både kropp och sinne. Här kan du som lever med eller nära sjukdomen läsa mer om vanliga symptom för utmattning och hur du bör tänka.

Utmattningssyndrom är en konsekvens av långvarig och svår stress. Du känner dig utmattad, mycket trött, har ingen energi kvar och den återhämtning som fungerat tidigare räcker inte längre till för att få tillbaka orken. Det lönar sig att söka hjälp tidigt vid tecken på utmattningssyndrom eftersom det ökar chansen att bli frisk snabbare.

Diabetes burnout – har du någon gång känt att du inte orkar med din diabetes?

Diabetes burnout är ingen klinisk diagnos i Sverige men finns beskrivet hos patienter med typ 1-diabetes. Det finns många likheter med utmattningssyndrom men är med diabetesspecifikt. Diabetes burnout innebär att du som lever med typ 1-diabetes är mycket trött på att ta hand om allt som har med din diabetes att göra, och att du även börjar ignorera sjukdomen under en period. Kraven kopplade till sjukdomen känns övermäktiga och du orkar inte tänka på din diabetes hela tiden. Detta är relativt vanligt och kan bli farligt.

Tecken på diabetes burnout

 Starka negativa känslor kopplat till diabetes (ilska, frustration, känsla av otillräcklighet).

 Uteblivna sjukhusbesök och undvikande av allt som har med diabetes att göra.

 Känsla av att din diabetes kontrollerar allt.

 Isolering och en känsla att vara ensam med sin diabetes.

Tips – ha rimliga förväntningar och var snäll mot dig själv

Personer med typ 1-diabetes med utmattningssymptom tenderar att vara hårda mot sig själva. Många har höga krav på sig själva och när man inte når upp till de egna förväntningarna kan det vara frustrerande. Den som lever med typ 1-diabetes vet att det nästan är omöjligt att göra allt “rätt” hela tiden. Och även om du gör allt “rätt” kan ditt blodsocker leva sitt eget liv och åka bergochdalbana. Om du förväntar dig perfektion och perfektion inte är möjlig är det normalt att du vill ge upp och du kan vara mer sårbar för diabetes burnout. Försök i stället vara mer snäll mot dig själv och tillämpa medkänsla. Du har gjort det du kunnat och det är mer än tillräckligt.

 

Sara Hammer
Legitimerad psykolog
 Skicka e-post till Sara

Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket. 

×
  • {{ node.Name }}