{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Stress hos föräldrar till barn med typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2021-03-03

Att vara en förälder till ett barn är för de flesta helt fantastiskt men också mödosamt. Att ha ett barn med typ 1-diabetes är naturligtvis också fantastiskt, men också betydligt mer krävande i jämförelse med att ha ett barn utan diabetes.

Att ha typ 1-diabetes i familjen kräver mycket planering, mer arbete och mentalt fokus på blodsocker och byte av hjälpmedel. För många föräldrar innebär typ 1-diabetes hos barnen en ökad oro och stress. Föräldrar till barn med typ 1-diabetes har en ökad risk att drabbas av stressrelaterad ohälsa och utmattning (Lindström, 2016). Diabetes är en stressor som inte går att ta bort från våra liv, det är i stället något föräldrar måste acceptera känslomässigt samt hitta hjälpsamma sätt för att ta hand om sin egen hälsa. Stress i sig blir inte farligt om vi får återhämtning mellan topparna. Det är således oerhört viktigt att du som diabetesförälder mer medvetet fokuserar på din fysiska och mentala hälsa för att hålla på sikt, för dig själv och för ditt barns skull. Självomhändertagande är inte själviskt utan det som fungerar bäst på lång sikt. Det är också det som gör att du i det långa loppet ska orka vara den förälder du vill vara.

Några saker du kan göra mer av

 Be om hjälp och avlastning. Delge kunskap om ditt barns diabetes till andra i din omgivning. Öva på att släppa taget stegvis.

 Unna dig att ta tid för egna aktiviteter och fritidsintressen. Prioritera saker som gör att du fyller på med energi.

 Få in fysisk aktivitet i ditt liv. Det skyddar mot farlig stress.

 Om du lever i en parrelation, se till att avlasta varandra på nätterna. Se till att båda får sova hela nätter.

Källa

 Burnout in parents of chronically ill children

Boktips

"När livet svänger: för föräldrar till barn och unga med diabetes" av Isabel Petrini och Mimmie Willebrand.

Tips för att hantera stress

I stresshantering är det bland annat viktigt att lära sig prioritera rätt och att träna på att säga nej. Klicka här för att läsa fler tips på hur du kan hantera din stress bättre.

Tips för bättre återhämtning

För att undvika att drabbas av stress kan det även vara bra att se över dina sömnvanor och dina metoder för att ladda batterierna. Klicka här för att läsa fler tips på hur du kan göra din återhämtning bättre. 

 

Sara Hammer
Legitimerad psykolog
 Skicka e-post till Sara

Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket. 

×
  • {{ node.Name }}