Tips för dig som lever med depression
Senast uppdaterad: 2021-03-03
Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna i Sverige. Nästan en tredjedel av svenska befolkningen drabbas någon gång i livet av depression. En del studier visar att personer med typ 1-diabetes har en förhöjd risk att utveckla depression jämfört med personer utan diabetes.
Vanliga symptom vid depression
Två av de mest centrala symptomen vid depression är nedstämdhet och minskat intresse för aktiviteter som man tidigare tyckt om. Andra vanligt förekommande symptom är trötthet/orkeslöshet, förändring i vikt och aptit, sömnproblem, ångest, negativa tankar om sig själv, framtiden och omvärlden, låg självkänsla, koncentrationsproblem och självmordstankar. Att känna sig ledsen eller nedstämd är vanligt, det händer alla ibland. Men håller nedstämdheten i sig under en längre tid och du upplever ett flertal av ovan nämnda symptom, kan du ha drabbats av en depression.
Vad kan du göra själv?
Det finns vissa saker du kan göra för att må bättre. Dock uppmuntras du att söka professionell hjälp om du upplever att du lider av en depression.
Ägna dig åt sådant som du brukar tycka om, även om du inte känner för det, eftersom det ökar din chans att få uppleva positiva känslor som kan höja ditt humör.
Prata med en närstående om hur du mår.
Upprätthåll bra vanor, ät regelbundet, rör på dig varje dag, gå och lägg dig i tid.
Vistas utomhus. Dagsljus är viktigt för att må bra, ta därför gärna en promenad eller en cykeltur mitt på dagen när det är som ljusast.
Undvik att dricka alkohol när du är deprimerad, det kan öka depressiva symptom.
Försök att hitta sätt att varva ner, om du upplever att nedstämdheten beror på stress.
Var ska du söka hjälp?
Om du mår mycket dåligt och går med tankar på att göra dig själv illa, eller har självmordstankar, ska du söka akut vård där du är för tillfället. Du kan ringa 1177 eller gå till närmaste vårdcentral. Om du i över två veckors tid har upplevt ett flertal av ovan nämnda symptom och om du har svårt att fungera normalt i din vardag, så rekommenderas du att söka hjälp inom vården. Vid mild till måttlig depression rekommenderas kognitiv beteendeterapi, ibland kan också antidepressiv medicin vara aktuellt. Vården gör denna bedömning. Även fysisk aktivitet, regelbunden sådan, är hjälpsamt vid depression.
Sara Hammer
Legitimerad psykolog
Skicka e-post till Sara
Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket.