{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Sömnproblem och typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2021-03-03

Sömnstörningar är vanligt vid typ 1-diabetes och är för många en del av sjukdomen då blodsockret måste justeras även under natten.

Ny forskning har dokumenterat sömnförlust på grund av diabetesstörningar, både förväntade (till exempel att ställa väckarklockan för att kontrollera blodsockret) och oväntade (till exempel pumplarm), till upp till 10 timmar i veckan. Detta är av betydelse då sömn är viktigt för en god kardiovaskulär och metabolisk hälsa. Dessutom har man sett att barn, ungdomar och vuxna som rapporterade mindre sömn också hade högre HbA1c-värden.

Personer med typ 1-diabetes som har sömnstörningar/sömnbrist är dessutom mindre insulinkänsliga och behöver mer insulin dagen efter att de inte sovit gott (Donga et. al, 2010). Sömn är ett grundläggande mänskligt behov och en bas för ditt välbefinnande. Om sömnen inte fungerar tillfredsställande kan det påtagligt begränsa dig i din vardag. Dessutom kan otillräcklig sömn över tid leda till olika psykiska sjukdomar, såsom ångest och depression.

Vanliga symptom vid sömnproblem

Den vanligaste formen av sömnproblem är insomni. Vanliga symptom vid insomni är svårighet att somna, täta uppvaknanden under natten och för tidigt uppvaknande på morgonen. Vanliga tecken på sömnbrist är att:

 Du känner dig trött under dagen och märker att du somnar lätt i situationer där du är passiv.

 Du upplever svårigheter att klara av vardagliga uppgifter och orka med träningen.

 Du har svårt att koncentrera dig och komma ihåg saker.

 Du har humörsvängningar och märker att du blir ledsen, irriterad eller arg lättare än vanligt.

Tips för en bättre sömn

Om du som lever med typ 1-diabetes har sömnproblem kan du behöva lära dig mer om hur du varvar ned och gör sängen till en avkopplande plats. Klicka här för att få tips på hur du optimerar din sömn.

 

Sara Hammer
Legitimerad psykolog
 Skicka e-post till Sara

Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket. 

×
  • {{ node.Name }}