{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Fyra tips för att minska stress

Senast uppdaterad: 2021-03-03

I stresshantering är viktiga delar att minska de stressorer som går att påverka och att bygga upp och få in mer rutiner för återhämtning i vardagen.

Så minskar du stress och belastning

 Sänk dina krav. Finns typ 1-diabetes i familjen är det viktigt att sänka kraven för att få tillräckligt med återhämtning. Det kan vara bra att medvetet öva på att göra saker med mer medkänsla och med en mer good-enough-attityd. Testa att göra saker lite mindre perfekt om du har höga krav på dig själv. Perfektionism leder ofta till hög stress.

 Träna på att säga nej. Om du är en person som lätt tar på dig många uppgifter och som ofta ställer upp för andra kan du behöva träna på att tacka nej. Det kan kännas obehagligt i ett första skede och ibland tar du kanske för givet att ett nej kommer att leda till massor av trubbel. Men så länge du inte testar vet du inte. Träna därför på att säga nej. Utvärdera sedan om dina antaganden var befogade. Och tänk på att det går att säga nej på ett vänligt sätt.

 Prioritera. Vad är viktigast och vad går att skjuta fram eller avstå ifrån?

 Minska ner på skärmtiden. Att vara nåbar och uppkopplad hela tiden kan vara en källa till stress. Om du läser jobbmejl alla tider på dagen och tillbringar tid på sociala medier kan det vara bra att avsätta skärmfria perioder under dagen. Ett bra tips som även kan påverka din sömn positivt är att ha skärmfri tid någon timme före läggdags. Se även till att ha ditt sovrum fritt från skärmar för att inte distraheras av dem under natten. Stäng av push-notiser i din mobil.

 

Sara Hammer
Legitimerad psykolog
 Skicka e-post till Sara

Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket. 

×
  • {{ node.Name }}