{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Så får du en bra återhämtning

Senast uppdaterad: 2021-03-03

För att säkerställa att din återhämtning blir så bra som möjligt finns det flera tips du kan ta hjälp av. Du kan till exempel se över dina sömnvanor eller ta hjälp av olika övningar för att slappna av.

Tips för en bättre återhämtning

 Förbättra dina sömnvanor. Sömn är vår främsta återhämtningsstrategi och behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Vid typ 1-diabetes kan sömnen lätt bli störd på grund av nattliga larm eller oro för att bli låg. Det kan då vara viktigt att prioritera att gå och lägga sig tidigare för att få fler timmars kvalitativ sömn under natten. Ibland kan man även behöva sova en kort stund under dagen om sömnen varit störd på grund av larm under en längre period.

 Hitta dina egna återhämtningsstrategier. Fundera på vilka aktiviteter som är återhämtande och avslappnande för just dig. Du kan behöva kartlägga detta, vilken aktivitet ger bäst återhämtande effekt? Kanske är det en promenad i naturen, att läsa en god bok, lyssna på musik, syssla med trädgårdsarbete eller umgås med nära och kära? 

 Lista dina främsta återhämtningsstrategier och försök boka in dem i din vardag, precis som du bokar in träning och skol- eller jobbaktiviteter. Det är viktigt att återhämtningsaktiviteter är fria från krav på prestation.

 Träna på att de-stressa. När vi är stressade har vi en tendens att göra saker extra snabbt: vi pratar fortare, går snabbare, äter snabbare och försöker optimera tiden. Försök att stoppa detta mönster och lugna ner ditt tempo. Gå lite långsammare mot bussen, ta dig tid att äta och tugga ordentligt, stanna upp för samtal och försök lugna ner ditt taltempo.

 Lär dig någon form av avslappningsövning, till exempel att öva djupandning eller lyssna på en avslappningsövning (finns flera appar). Försök få in en rutin i din vardag för att göra en sådan övning. Det kommer ”ta” av din tid, men i utbyte får du mer energi och kan utföra kommande uppgifter på ett bättre sätt, vilket sparar tid i det långa loppet.

 Träna mindfulness regelbundet. Mindfulness handlar om förmågan att kunna vara här och nu, i ögonblicket. Vid stress är det ofta så att tankarna tar över och man börjar älta saker som redan hänt eller oroa sig över saker som kanske kommer att ske. Forskning visar att den som tränar upp förmågan att vara här och nu kan minska sin stressnivå. Regelbunden mindfulness-träning kan även ge en kort välbehövlig paus under dagen.

 

Sara Hammer
Legitimerad psykolog
 Skicka e-post till Sara

Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket. 

×
  • {{ node.Name }}