Tips för en bättre sömn
Senast uppdaterad: 2021-03-03
Tips för en bättre sömn
Minska stressen i ditt liv. Sömnproblem har ofta samband med stress och oro. Det är viktigt att tänka igenom vad stressen och oron i grunden handlar om och försöka få bukt med detta problem.
Gör stillsamma aktiviteter före sängdags. För att hjälpa kroppen att gå ner i viloläge kan det vara bra att varva ner under kvällen. Exempel på lugnande aktiviteter innan läggdags är att läsa, dricka (koffeinfritt) te och ta ett varmt bad. Att göra en avslappningsövning eller en mindfulness-övning är också bra.
Varva ner. Om du skriver ner saker du behöver komma ihåg till morgondagen på en lapp blir det lättare att släppa taget om tankar på nästa dag och att koppla av.
Dämpa ljuset innan läggdags. Starkt ljus gör att du piggnar till, vilket motverkar sömnen. Det gäller även ljuset från en skärm.
Undvik all form av koffein (som till exempel kaffe, svart te, läsk eller energidryck) timmarna innan du lägger dig. Prova även att minska koffeinmängden under dagtid, då koffein håller sig kvar länge i kroppen.
Undvik hård träning timmarna innan du ska somna.
Gör sängen till en lugn och avkopplande plats. Se till att det är mörkt, tyst och svalt där du ska sova. Läs inte jobb-/skoldokument i sängen. Håll mobilen utanför sovrummet i den mån det går med diabetes. När du ska sova kan det räcka att titta till blodsockret en gång. Ha gärna mobilen i "night-shiftläge" samt stäng av pushnotiser. Ligg inte kvar i sängen om du inte kan somna. Om du ligger vaken i sängen en halvtimme är rekommendationen att i stället gå upp och göra en lugnande aktivitet. Gå sedan och lägg dig så fort du känner dig sömnig. Sängen ska vara en plats som du förknippar med att sova, inte en plats där du ligger vaken och grubblar. Undvik helst att ta en tupplur under dagen om du lider av sömnproblem, då det kan försämra dina möjligheter att somna bra på kvällen. Om du ändå vill ta en tupplur för din återhämtning bör du tänka på följande: ta en kort tupplur (max 30 min) tidigt på dagen, till exempel runt lunchtid.
När och var ska du söka hjälp?
När du har besvär med att somna och med att du vaknar under natten eller alltför tidigt på morgonen, och om detta mönster har pågått regelbundet i mer än fyra veckor och påtagligt påverkar hur du fungerar i vardagen (träning, skola, arbete osv.), är rekommendationen att söka hjälp inom vården. Vid störd sömn kopplat till typ 1-diabetes och svängigt blodsocker, rekommenderas du att bolla och ta råd av din diabetesmottagning.
Sara Hammer
Legitimerad psykolog
Skicka e-post till Sara
Sara arbetar med psykoterapi och kliniskt behandlingsarbete. Hon skriver även artiklar i Barndiabetesfondens medlemstidning Sticket.