{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Vad är bra mat?

Senast uppdaterad: 2020-10-26

Vad vi äter och hur vi äter påverkar hur vi mår på flera olika sätt. När vi äter hälsosamt och regelbundet får vi i oss det som kroppen behöver, vilket gör att vi orkar mer och mår bättre.

När vi däremot äter ohälsosamt (mat som innehåller mycket socker, lite fiber och mycket mättade fetter) får vi inte i oss tillräckligt av allt som kroppen behöver. Vi blir tröttare, mer lättirriterade och får svårare att koncentrera oss. Alla mår bra av att äta bra och äta regelbundet.

För en person med typ 1-diabetes är det extra viktigt för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Den mat som är rekommenderas för personer med typ 1-diabetes är samma mat som rekommenderas för alla människor, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det är alltså ingen specialkost som gäller. Det är också helt okej att unna sig en sötsak någon gång ibland, men precis som för alla människor är det inte bra att äta sötsaker för ofta eller i för stora mängder.

6 tips för att äta bra mat

  1. 1. Ät mer grönsaker, baljväxter (bönor och linser), frukt, bär, fisk och skaldjur. Nötter och frön är också bra och nyttigt, men ät inte mer än 1 näve om dagen eftersom de innehåller väldigt mycket energi.
  2. 2. Byt ut spannmålsprodukter (bröd och gryn) av vitt mjöl, till fullkornsprodukter.
  3. 3. Byt smör och smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter som till exempel oliv-, solros- och rapsolja.
  4. 4. Byt feta mejeriprodukter mot magrare varianter.
  5. 5. Ät mindre rött kött, charkvaror och produkter med mycket socker och salt.
  6. 6. Ät regelbundna måltider. Frukost, lunch, middag och mellanmål. Då får din kropp ny energi hela tiden och du blir inte alltför hungrig mellan måltiderna. Bra mat kan också vara olika för olika personer. Vissa allergier eller sjukdomar innebär att maten kan behöva anpassas efter just ditt behov.

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}