{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Om kolhydrater och andra näringsämnen

Senast uppdaterad: 2020-10-26

Maten vi äter delas in i kolhydrater, fett och protein och är alla energigivande näringsämnen. Alla ämnen har en viktig uppgift i kroppen och för vår hälsa.

Kolhydrater är lättillgänglig energi och behöver fyllas på regelbundet, framförallt om man rör sig mycket. Fett är vår energireserv och kan sparas som lager i kroppen. Fett har många bra egenskaper och måste finnas som en del av vår kost. Proteinet är kroppens byggstenar och är grunden för att kroppen ska ha material så att den kan växa.

Det är kolhydrater som omvandlas till blodsocker och behöver insulin för att tas upp i cellerna. Kolhydrater är det gemensamma namnet för fiber, stärkelse och olika sockerarter. Skillnaden mellan dessa sorter är framförallt hur de bryts ner i kroppen till glukos som kroppens celler använder till energi. För hälsan och blodsockret är det bra att i första hand välja kolhydrater i form av stärkelse och fiber.

Behov av kolhydrater

Kolhydrater är kroppens främsta källa till energi och ungefär hälften av energibehovet bör komma från kolhydrater. Men mängden kolhydrater som en person behöver äta varje dag varierar. Behovet bestäms utifrån ålder, kön, längd, vikt och hur mycket man rör sig. En person som tränar behöver äta mer än någon som inte rör sig så mycket. Killar behöver äta mer än tjejer – framförallt i tonåren.

Siffrorna i tabellen nedan är därför endast tänkta att ge en uppfattning om vad som är en rimlig portion men måste anpassas enligt det högre intervallet för den som är aktiv och kanske enligt det lägre intervallet för den som inte rör sig så mycket.

Mer om fett

Fettet är nödvändigt för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Det behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessutom förhöjer fett smaker i maten. Fett är mycket mer energirikt än kolhydrater och protein. Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är hur fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. För hälsan är det bättre att välja omättade fetter.

Välj rätt fett

Vilka fettkällor vi väljer påverkar vår hälsa. De bra omättade fetterna hittar vi i livsmedel som avokado, nötter, vegetabiliska oljor och fet fisk som lax och sill. De mättade fetterna som vi bör äta mindre av är feta charkprodukter som bacon, mejeriprodukter som feta ostar och grädde, friterad mat samt smör.

Mer om protein

Protein behövs för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. De flesta livsmedel innehåller protein och det är därför sällan problem att få i sig tillräckligt med protein, även om man tränar mycket. Protein finns i såväl animaliska produkter som kött, fisk och mjölkprodukter som i vegetariska produkter som baljväxter, tofu, nötter och fröer.

Lågkolhydratskost och typ 1-diabetes

Med kolhydraträkning, ny teknik i form av kontinuerlig glukosmätning, nya insulinpumpar med möjlighet till insulinsuspension för att förebygga låga glukosvärden och nya insulinsorter så är det möjligt att uppnå bra glukoskontroll även med normalkost (NNR2012). En kost där man reducerar mängden kolhydrater kan initialt leda till en minskad insulindos men är behäftat med andra risker. Bland barn och ungdomar vet vi att det finns en risk för försämrad tillväxt och effekten sett till hjärnans utveckling diskuteras också. Därför avråder vi alla försök i denna riktning bland barn och unga. Däremot råder inga tvivel om att alla personer med typ 1-diabetes ska vara noggranna med kosten precis som med annat.

Läs mer om kolhyderaträkning här

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}