{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Sötsaker och typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2020-10-26

Forskningen visar att kosten har en viktig roll för behandlingen av typ 1-diabetes. Personer med typ 1-diabetes som följer näringsrekommendationerna får ett jämnare blodsocker med minskade risker för komplikationer på kort och lång sikt.

Att begränsa intaget av sötsaker som godis, bakverk och glass underlättar egenvården betydligt. Extra viktigt är det att minska intaget av söta drycker (förutom vid hypoglykemi då söt dryck är ett bra alternativ för att få upp blodsockret).

Personer som inte har typ 1-diabetes kan äta stora mängder sötsaker utan direkta konsekvenser för stunden. Däremot är det samma långsiktiga konsekvenser med ett stort intag av sötsaker, t ex övervikt och typ 2-diabetes.

För en person med typ 1-diabetes innebär godis och andra sötsaker ofta svängande och höga blodsockervärden som är svåra att få ner. Därför är rekommendationen att begränsa intaget av godis och sött. Det bästa är att unna sig någon gång i veckan och i mindre mängd i anslutning till en måltid. Alla människor mår bra av att inte äta sötsaker i stora mängder eller flera.

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}