{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Mat är mer än bara näring – dietisterna berättar

Senast uppdaterad: 2020-10-26

Mat kan vara så mycket mer än bara näring. Mat kan vara en hobby, ett yrke, en trevlig social stund, njutning eller något som bara måste intas. Hur vi äter, vad vi äter eller hur man ska äta är även något som engagerar och väcker känslor.

Personer med typ 1-diabetes(T1D)har nog en alldeles egen relation till mat eftersom varje måltid innebär att de måste jobba. Det ska tas blodsocker, räknas kolhydrater, funderas på vilka aktiviteter som planeras eller redan är utförda och ta ställning till aktuellt blodsocker. Sedan också till själva handlingen, att ta insulinet. Dessutom möter de personer med okunskap kring deras val av mat. ”Ska du verkligen äta det där, du som har diabetes?” Ja, en person med T1D har nog en annan relation till mat än de flesta. En del av vårt jobb är att hjälpa barn, ungdomar och föräldrar så att relationen till mat är god och vi talar om att T1D är en insulinsjukdom – inte en matsjukdom!

Insulindoserna anpassas

Att någon med T1D måste äta en specifik kost eller inte får äta vissa livsmedel är en gammal kvarleva från en tid då vi inte hade de insulinsorter som vi har idag eller de tekniska hjälpmedel som finns till hands. Idag kan en person med T1D äta samma livsmedel som någon som inte har diabetes. Kostrekommendationerna är desamma för oss alla. Men en person med T1D måste ta insulin och det är detta som ibland gör det svårt. Metoden kolhydraträkning har gjort så att insulindoserna anpassas till det som ska ätas och inte, som det var förr, att man fick en ordinerad insulindos och behövde äta så att blodsockret blev bra.

Måltidsinsulin är till för att passa blodsockret som stiger till en måltid som innehåller både kolhydrater, fett och protein. När man äter livsmedel som innehåller stora mängder socker, till exempel dricker läsk eller äter godis, så blir det svårare att matcha blodsocker och insulin. Men svårt betyder inte att det inte går! Varje person med T1D behöver lära sig hur deras eget blodsocker fungerar och sedan får man lära sig att dosera insulin till det man ska äta.

Kan man äta godis?

”Får jag äta godis?” Det är ofta den första frågan vi får av barn och ungdomar efter att de fått sin diagnos. Det betyder såklart inte att det är godis som är viktigast i deras liv, utan att godis står för något som är normalt.

Frågan är alltså en fråga om de nu är annorlunda. Ingen vill vara annorlunda. Det är också det här vi måste ha i åtanke när vi svarar på frågan, så vi svarar ”Självklart kan du äta godis – men du behöver ta insulin till!”

Personer som inte har T1D kan äta stora mängder godis utan direkta konsekvenser (däremot är det samma långsiktiga konsekvenser med ett stort godisintag, till exempel övervikt). Har du T1D kan det betyda höga blodsocker under lång tid som är svåra att få ner. Det kan betyda att föräldrar behöver vara vakna på nätterna för att kontrollera att blodsockret verkligen sjunker och det betyder många fler blodsockerkontroller.

Därför är det inte svårt att förstå att många med T1D väljer att begränsa sitt intag av godis och sött, det är helt enkelt inte värt jobbet. Det bästa är att unna sig någon gång i veckan och i mindre mängd och att då verkligen njuta av det och äta något man tycker om.

Välj det du tycker om

Vissa väljer sockerfritt godis, att baka med sötningsmedel istället för socker eller väljer den mörkaste chokladen för att minska påverkan på blodsockret, vilket såklart är ett alternativ. Men vi brukar uppmuntra att barnen och ungdomarna ska välja det de tycker om och istället lära sig hur deras blodsocker påverkas av de olika söta livsmedlen.

Det är också viktigt att komma ihåg att tycka om och njuta av det man ska äta. Dessutom så påverkar inte bytet från socker till sötningsmedlet den totala kolhydratmängden så mycket och den mörka chokladen är fortfarande onyttig och innehåller stora mängder kcal och det sockerfria godiset ger också lite blodsocker men ger dig på köpet bubblig och pruttig mage.

Det viktigaste budskapet vi vill få fram här är att allt är tillåtet men inte alltid och inte i för stora mängder. Ingen bör äta godis, snacks och bakverk i för stora mängder eller flera gånger i veckan! När du ska äta något gott så ät det du tycker om. Lär dig hur du ska dosera insulin genom att öva och utvärdera.

Vad ska vi andra tänka när vi bjuder någon med T1D på middag eller kalas?

Tips!

  • • Ha inte framme sötsaker och snacks som man kan ta av obegränsat.
  • • Välj dryck utan socker som vatten, lightsaft och lightläsk.
  • • Fråga gärna gästerna i förväg (föräldrarna) vad de tycker vore en lämplig efterrätt, eller om de har önskemål som underlättar för dem.
  • • Serveras det snacks så ge barnen varsin skål.
  • • Minska mängderna godis i påsarna som ges på kalas till alla barn och satsa istället på ballonger, klistermärken och andra roliga saker.

Kom överens med föräldrarna i förväg vad de tycker passar bäst kring innehåll, mängder och när man ska dela ut godispåsarna.

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}