{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Halloween och typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2020-10-26

Det är oktober och snart dag för Halloween. Traditionen att gå runt bland grannar och fråga om bus eller godis har blivit allt större här i Sverige de senaste åren. Halloween innebär ofta stora mängder godis vilket kan ställa till det för barn med T1D.

Det kan vara svårt att inte låta sitt barn följa med kompisarna ut på bus eller godis-rundan. Så, stora frågan är snarare hur man hanterar den kanske stora mängden insamlat godis? Om ditt barn är tillräckligt gammalt, diskutera och lägg upp en strategi tillsammans. Hur många godisar kan hen äta tillsammans med sina kompisar denna dag? Välj ut ett antal bitar och räkna antal kolhydraterna. Resten av godiset kanske kan sparas till kommande lördagar? Ett annat tips är att föräldrarna låter barnet byta ut sitt godis, eller en del av godiset mot en liten present istället.

Om du låter ditt barn få lite godis får de känna sig som sina kamrater, vara en del av gemenskapen, medan gränser hjälper dem att förstå vikten av balans. Det är verkligen en viktig lektion för alla, för ingen mår bra av att äta massvis av godis.

Så för alla sockermonster där ute - spring, ha kul och Happy Halloween!

Vad är Halloween?

Halloween är en högtid som infaller den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland, via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår. Halloween är inte synonymt med den i Sverige uppmärksammade allhelgonadagen och allhelgonahelgen, även om tidpunkten är liknande och båda högtiderna anknyter till döden och döda.

En halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis.

Läs mer om godis och typ 1-diabetes här

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}