{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nordiska näringsrekommendationerna

Senast uppdaterad: 2020-10-26

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) är resultatet av över 100 nordiska kostforskares genomgång av samtliga vetenskapliga studier efter år 2000.

Näringsrekommendationerna baseras på den samlade kunskapen från dessa studier. Skillnad i kostrekommendationer kan givetvis skilja mellan olika individer, olika åldrar och framförallt mellan typ 1- och typ 2-diabetes.

Utifrån näringsrekommendationerna är följande matråd bra för alla

  • • Ät regelbundna måltider. Frukost, lunch, middag och kanske några mellanmål (men undvik småätande). Då får din kropp ny energi hela tiden och du blir inte alltför hungrig mellan måltiderna.
  • • Öka konsumtionen av grönsaker, baljväxter (bönor, linser), frukt, bär, fisk, skaldjur, nötter och frön.
  • • Byt spannmålsprodukter (bröd, gryn) av vitt och siktat mjöl mot fullkornsprodukter.
  • • Byt smör och smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter.
  • • Byt feta mejeriprodukter mot magra.
  • • Minska konsumtionen av rött kött, charkvaror och varor med mycket socker och salt (som godis, bakverk och glass). Undvik särskilt söta drycker.

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}