{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Tallriksmodellen

Senast uppdaterad: 2020-10-26

Tallriksmodellen består av tre delar: en del med grönsaker, en med potatis, ris, pasta eller andra kolhydratrika livsmedel samt en del med kött, fisk, tofu eller andra proteinrika livsmedel.

Alla delar tillför viktiga beståndsdelar i vår kost. Grönsaker bidrar med fiber så att magen håller igång samt ger mättad. Denna del är oftast kcal-snål. Därför kan det vara bra att öka grönsakerna om man behöver begränsa sitt energiintag. Den kolhydratrika delen ger näring i form av vitaminer och mineraler samt ger välbehövligt energitillskott. Den proteinrika delen ger också mycket näring samt bidrar till mättnad.

Det viktigaste med tallriksmodellen är inte att maten är upplagd som delarna på bilden, det viktigaste är att alla delar finns med i de proportioner som tallriksmodellen föreslår.

En del med grönsaker, en del med ris, pasta, potatis eller andra kolhydratrika livsmedel samt en mindre del med proteinrika livsmedel som t ex kött, fisk eller tofu. Får vi i oss alla delar så får vi i oss bra med näring och måltidsinsulinet passar som allra bäst.

Relaterade artiklar

×
  • {{ node.Name }}