Att leva med typ 1-diabetes som barn

Den här sidan är till för dig som är förälder, anhörig eller lärare till ett barn med typ 1-diabetes. Här hittar du bland annat tips för en trygg skolgång, information för nydiagnostiserade och mycket mer.

Möt andra drabbade

 • Ida åkte på drömläger med Min Stora Dag

  Tillsammans med sju andra ungdomar med olika sjukdomar och diagnoser åkte Ida på ett ridläger anordnat av Min Stora Dag. – Lägret var en upplevelse som jag tror att många av deltagarna inklusive mig kommer minnas väldigt länge, berättar Ida.

  Läs mer →
 • Sonen Otto fick diabetes – nu vill Olof Wretling rita om diabeteskartan

  Komikern Olof Wretlings son Otto var nio år när han fick typ 1-diabetes. För Sticket berättar Olof om sjukdomstvivlet, festisnätterna och forskningsprojektet Otto är med i. För genom att sprida kunskap om diabetes hoppas Olof på mer pengar till forskningen – med målet att sjukdomen ska gå att bota när Otto tar studenten.

  Läs mer →
 • ”Nu har jag fått medicin, är jag frisk nu pappa?”

  Enäggstvillingarna Linus och Felix Eriksson insjuknade båda i typ 1-diabetes under hösten 2021. Nu berättar pappa Henrik och mamma Isabelle om sorgen över att få diagnosen typ 1-diabetes två gånger.

  Läs mer →
 • Mio fick tre obotliga sjukdomar på åtta år: ”Allting rasade”

  Över 20 operationer, otaliga ambulansresor och sjukhusvistelser. Livet har varit allt annat än enkelt för Mio Bylund Pettersson som lever med typ 1-diabetes och två andra obotliga sjukdomar. "När jag Googlade stod det att hans chanser att överleva var 50/50", säger Mios mamma Alexandra.

  Läs mer →
 • ”Den första tiden var bara överlevnad för mig och Naomi”

  När Johanna Alenius dotter Naomi var 13 månader fick hon den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes. Nu berättar hon om sorgen, nålrädslan och kampen med att få deras nya liv att fungera.

  Läs mer →
 • ”Mamma, varför är du så ledsen”

  Johanna Johansson har tatuerat en tunn diabetesknut på armen. Den hoppas hon någon gång kunna ta bort – när det kommer ett botemedel som kan göra dottern Niki frisk.

  Läs mer →
 • Sofies och Lobjörns historia

  För Lobjörn och hans familj blev hösten 2019 en omskakande tid. Han hade äntligen fått plats på förskolan och mamma Sofie såg fram emot att få börja inskolningen. Men det gick inte alls som hon hade tänkt sig och inom några veckor hade hela livet förändrats radikalt.

  Läs mer →
 • Familjen med en extra ryggsäck

  Hemma hos familjen Arbiv larmar det från blodsockermätare och insulinpumpar otaliga gånger per dygn. Tre av fem familjemedlemmar har typ 1-diabetes; Imre, 17, Eliora, 4, och mamma Jessica insjuknade alla när de var väldigt små. Inställningen är att det går att leva ett gott liv med typ 1-diabetes, även om det stundtals är tufft.

  Läs mer →
 • Sjukdomen som slår knut på livet

  Familjen Skog Nylin hade precis flyttat in i det nybyggda radhuset när Lowe, 15 månader, fick typ 1-diabetes. Fem månader senare har chocken förbytts till sorg över att sonen har en allvarlig kronisk sjukdom. Det skyddsnät familjen trodde fanns i Sverige har stora hål, ett problem de anser bottnar i okunskap.

  Läs mer →
 • Hon blev diabetesmamma på 60-talet

  I början av 1960-talet drabbades hennes tvååriga son Magnus av typ 1-diabetes och under 1970-talet insjuknade lillebror Anders. Nu berättar Anna-Greta Dahlén om hur det var att leva som diabetesmamma för över 60 år sedan.

  Läs mer →
×
 • {{ node.Name }}