{{ node.Name }} {{ node.Name }}

”Nu har jag fått medicin, är jag frisk nu pappa?”

Senast uppdaterad: 2024-04-29

Enäggstvillingarna Linus och Felix Eriksson insjuknade båda i typ 1-diabetes under hösten 2021. Nu berättar pappa Henrik och mamma Isabelle om sorgen över att få diagnosen typ 1-diabetes två gånger.

Tvillingarna Linus och Felix är två byggintresserade pojkar som älskar att räkna matematik, bygga lego och spela Minecraft. I början av september 2021 fick deras familj ett besked som skulle komma att kasta om deras liv fullständigt. Efter att Linus hade kissat i sängen flera nätter i följd började föräldrarna bli oroliga och valde då att göra ett blodsockerprov på Linus.

Linus insjuknade i typ 1-diabetes den 6 september 2021. Foto: Privat.

– Han hade aldrig kissat på sig tidigare och när han började bli mer och mer törstig förstod jag att något inte stod rätt till. Min bror fick typ 1-diabetes som 26-åring så vi lånade en blodsockermätare av honom. Vi gjorde om provet flera gånger men det stod bara ”ERROR”. Efter det åkte vi in till vårdcentralen och läkaren fick samma felmeddelande på sin mätare. Då sa han bara ”Hans blodsocker är alldeles för högt för att mäta. Ni måste åka till sjukhuset nu”, säger pappa Henrik.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus diagnosticerades Linus med typ 1-diabetes. Beskedet var något som slog undan benen, berättar pojkarnas mamma Isabelle.

– Det tog så otroligt hårt på mig. Det blev en sådan chock och jag minns att jag tänkte ”Hur kommer det här beskedet påverka Linus liv?”. Det kastade verkligen om tillvaron, säger hon.

Hjälp oss nå en framtid utan typ 1-diabetes

Hjälp oss bota alla barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Hjälpa".

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

I början av oktober insjuknade även Felix i typ 1-diabetes. Foto: Privat.

 

Exakt fyra veckor efter Linus diagnos insjuknade även Felix i typ 1-diabetes. Upptäckten gjordes i samband med att Henrik och Isabelle hade testat hans blodsocker i omgångar.

– Felix blodsocker hade varit högt flera timmar efter middagen som vi åt på fredagen. När han fick lördagsgodis dagen efter steg det upp ännu mer. Det var då vi förstod att han höll på att bli sjuk. När vi kom till sjukhuset konstaterades det att han också har typ 1-diabetes, säger Henrik.

Att ha två små barn med typ 1-diabetes har varit tufft av många anledningar. Sorgen över att berätta för pojkarna att de lider av en obotlig sjukdom har varit särskilt känslosamt.

– I början minns jag att Linus sa ”Nu har jag fått medicin, är jag frisk nu pappa?”, säger Henrik. Foto: Privat.

– I början minns jag att Linus sa ”Nu har jag fått medicin, är jag frisk nu, pappa?”. Det har varit jättejobbigt att behöva svara honom att ”Du blir inte frisk Linus, du kommer ha den här sjukdomen hela tiden”. Jag blir jätteledsen nu när jag tänker på hur jobbigt det har varit att få den frågan, säger Henrik.

Isabelle lägger till.

– Det har gått så långt att jag har blivit sjukskriven på grund av utmattning. Det har helt enkelt blivit för mycket för mig. Blodsockret går upp och ned hela tiden vilket gör att vi ofta känner oss misslyckade eftersom vi alltid ligger steget efter sjukdomen. Nu måste vi dessutom hålla koll och planera för bådas typ 1-diabetes och hålla isär på vem som behöver mer insulin till exempel. Det är väldigt sällan som deras bra och dåliga blodsockervärden synkar. Det är nästan alltid någon av pojkarna som har en sämre period och då känner man sig usel. När vi får till ett stabilt blodsocker för Linus blir det sämre för Felix och vice versa. Det blir många fler konflikter nu eftersom Linus har blivit mycket argare sen sin diagnos, särskilt när hans blodsocker svänger. Jag och Henrik är så trötta och när man inte får sova blir stubinen kortare och tålamodet sämre. Då känner man sig som en dålig förälder, säger hon.

– Nu är det ju två sensorer och två pumpar som ska bytas löpande så ibland känns det som att man byter hela tiden. Har man tur får man in dem på samma schema men oftast hamnar deras byten i otakt, säger Henrik.

Hjälp oss nå en framtid utan typ 1-diabetes

Hjälp oss bota alla barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Hjälpa".

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Nu har det gått över ett år sedan pojkarna insjuknade och trots den tuffa vardagen försöker Henrik och Isabelle rikta blickarna mot framtiden. De drömmer om dagen då Linus och Felix ska få bli friska.

Isabelle och Henrik drömmer om dagen då Linus och Felix blir botade. Foto: Privat.

– Drömmen är att det ska komma ett botemedel så snart som möjligt. Det hade varit helt fantastiskt för alla som är sjuka i typ 1-diabetes, men även för oss föräldrar, anhöriga, resurser och alla andra som också påverkas av den här sjukdomen. Det kostar samhället otroligt mycket pengar att behandla typ 1-diabetes så av den anledningen vore det också fantastiskt, säger Henrik.

– Varje krona man kan lägga på forskning är ju kronor man sparar på framtida behandling och lidande för familjer som lever med typ 1-diabetes, säger Isabelle.

Namn: Linus och Felix Eriksson.
Ålder: 6 år.
Sjukdomsdebut: 6 september och 4 oktober 2021.
Intressen: Minecraft, räkna matematik och bygga lego.
Familj: Mamma Isabelle, pappa Henrik och Felix och Linus.
Bor: Sollentuna.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}