{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Ketoacidos

Senast uppdaterad: 2024-08-26

För dig som har typ 1-diabetes är det viktigt att förstå vad som händer i din kropp och vad olika symptom kan betyda. Har du högt blodsocker och får ont i magen, börjar kräkas och får huvudvärk kan du ha drabbats av ketoacidos. Det beror på akut insulinbrist och är ett livsfarligt tillstånd som måste behandlas omedelbart.

Ketoacidos eller syraförgiftning som det också kallas, beror på att kroppen saknar insulin. Insulinets uppgift är att släppa in energi i form av socker i cellerna. Insulin hindrar också kroppen från att använda fett som bränsle. När insulinbrist uppstår börjar kroppen bryta ner fettet, vilket kan gå mycket fort, och i den processen bildar kroppen ketoner. Ketoner påverkar pH-värdet i blodet, och när det sjunker kan det skada organ som hjärna, lever och njurar. Obehandlad ketoacidos kan leda till permanenta skador eller till och med döden. Det är därför viktigt att veta hur du ska agera. Det är vanligt att drabbas av ketoacidos vid insjuknande, innan diagnosen typ 1-diabetes har satts. Ketoacidos kan också inträffa om du glömmer att ta ditt insulin, eller om insulinpumpen inte fungerar som den ska.

"Första gången med magsjuka fick vi åka in. Ketonerna gick inte att få ner och värdena rusade plötsligt iväg. På sjukhuset löste de det snabbt med intravenöst insulin och vätskedropp."

Symtom på ketoacidos:

• Illamående

• Ont i magen

• Ont i huvudet

• Kräkningar

• Munnen luktar aceton

• Svårt att andas

• Förvirring

 

Högre risk med pump 

Om du behandlas med pump löper du större risk för ketoacidos, eftersom du endast får korttidsverkande insulin som snabbt går ur kroppen. Behandlas du med långtidsverkande insulin är risken för ketoacidos lägre. Ketonmängden i blodet mäts med en ketonmätare som du får från din vårdgivare om du använder pump. När ketonmätaren ger utslag kan värdet stiga snabbt, så det är viktigt att du mäter med täta mellanrum om du misstänker ketonbildning. Vid värden över 3,0 bör du omedelbart söka vård.

 

Behandlas med insulin

Det är individuellt hur benägen kroppen är att bilda ketoner, men risken höjs vid värden runt 12 mmol/l. Ju längre tid det höga värdet varar desto större är risken för ketonbildning. Kroppen är mer benägen att bilda ketoner vid infektioner. Eftersom ketoacidos beror på insulinbrist, kan du också drabbas av ketoacidos vid lägre blodsockervärden om du inte har tagit tillräckligt med insulin. Det kan vara vid långvarig fasta eller vid extrem lågkolhydratkost.

Ketoner behandlas i första hand med insulin. När blodsockret normaliseras försvinner ketonerna och syrabalansen i blodet återställs. Ibland krävs sjukhusvård. Då behandlas ketoacidos med intravenöst insulin och vätsketillförsel.

 

”Jag är konstant trött och törstig och varje andetag är tungt. Det är skrämmande att veta att mitt blodsocker är så ur balans, och jag känner mig maktlös inför vad min kropp går igenom."

 

Särskild koll vid magsjuka

För dig med typ 1-diabetes är magsjuka extra problematiskt. Då kan kroppen också utveckla ketoner även vid låga blodsockervärden. Kroppen behöver kontinuerlig tillförsel av insulin för att fungera, men om du kräks och inte kan behålla någon mat eller dryck kan det vara svårt att hålla uppe blodsockret. För att undvika ketoner är det dock viktigt att inte helt stänga av insulintillförseln vid magsjuka. Ofta kan du behandla magsjuka hemma genom att försöka få i dig små mängder socker så ofta som möjligt, samtidigt som ketonvärdet mäts med täta mellanrum. Sök sjukhusvård vid värden över 3,0. Behandlas du med långtidsverkande insulin är risken för ketoacidos låg eftersom du hela tiden har insulin i kroppen, och du behöver vanligtvis ingen ketonmätare.

×
  • {{ node.Name }}