{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Typ 1-diabetes hos barn i förskola och skola

Senast uppdaterad: 2020-08-18

Typ 1-diabetes hos ett barn innebär ett stort ansvar för skola eller förskola. Det kräver ofta extra insatser utöver den ordinarie personalen, som exempelvis assistent till barnet, för att egenvården ska fungera bra under skoldagen.

Hur man löser situationen ser olika ut på olika skolor, men alla barn i Sverige har rätt till en god och trygg miljö i förskola och skola. Samverkan mellan hem, skola och diabetesmottagning är reglerad enligt föreskrift från Socialstyrelsen (SOSFS 2009:6) och finns beskrivet av Skolverket (Egenvård i förskola och skola, Skolverket 2014).

När Barndiabetesfonden 2019 genomförde en enkät bland föräldrar till barn med typ 1-diabetes visade det sig att 3 av 4 upplever att de saknar stöd i skolan. Man upplever också att kunskapen om vad sjukdomen innebär och vilka komplikationer den medför ofta är otillräcklig i kommun, skola, förskola och fritids. Vi hoppas att informationen på denna sida kan var till hjälp både för föräldrar och skola för att ge bättre förutsättningar för en trygg skolgång med typ 1-diabetes.

Personliga berättelser

Stöd Barndiabetesfonden

   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}