{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Typ 1-diabetes hos barn i förskola och skola

Typ 1-diabetes hos ett barn innebär ett stort ansvar för skola eller förskola. Det kräver ofta extra insatser utöver den ordinarie personalen, som exempelvis assistent till barnet, för att egenvården ska fungera bra under skoldagen.

Hur man löser situationen ser olika ut på olika skolor, men alla barn i Sverige har rätt till en god och trygg miljö i förskola och skola. Samverkan mellan hem, skola och diabetesmottagning är reglerad enligt föreskrift från Socialstyrelsen (SOSFS 2009:6) och finns beskrivet av Skolverket (Egenvård i förskola och skola, Skolverket 2014).

När Barndiabetesfonden 2019 genomförde en enkät bland föräldrar till barn med typ 1-diabetes visade det sig att 3 av 4 upplever att de saknar stöd i skolan. Man upplever också att kunskapen om vad sjukdomen innebär och vilka komplikationer den medför ofta är otillräcklig i kommun, skola, förskola och fritids. Vi hoppas att informationen på denna sida kan var till hjälp både för föräldrar och skola för att ge bättre förutsättningar för en trygg skolgång med typ 1-diabetes.

Personliga berättelser

Stöd Barndiabetesfonden

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

* fält som måste fyllas i

Du kan när du vill avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. För mer information om vår integritetspolicy klicka här

Vi använder Mailchimp för att skicka våra nyhetsbrev, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev väljer du att godkänna att Mailchimp får hantera dina uppgifter. Läs mer om Mailchimp's integritetspolicy här.

×
  • {{ node.Name }}