MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Ida åkte på drömläger med Min Stora Dag

Senast uppdaterad: 2024-04-26

Tillsammans med sju andra ungdomar med olika sjukdomar och diagnoser åkte Ida på ett ridläger anordnat av Min Stora Dag. – Lägret var en upplevelse som jag tror att många av deltagarna inklusive mig kommer minnas väldigt länge, berättar Ida.

14-åriga Ida hade fått upp ögonen för Min Stora Dag och när det dök upp ett ridläger som aktivitet valde hon att ansöka – och fick plats! Lägret ägde rum i vackra Roslagen norr om Stockholm på en stor hästgård under en långhelg i september förra året. På schemat stod förutom ridning även grillning, femkamp, fiske och brädspel. 

– Vistelsen i sig var helt fantastisk för man fick lära känna nya jättetrevliga tjejer som hade samma intressen. Vissa hade samma sjukdomar och alla var i en hyfsad jämn ålder. Maten var jättegod och man hade aldrig tråkigt, berättar Ida.

En minnesvärd upplevelse

De vackra omgivningarna, den goda maten som lägrets egen kock lagade, och att få träffa och lära känna både deltagare och Min Stora Dags volontärer som var med som lägerledare, är några av de saker Ida uppskattade mest med lägret.

Två av de andra lägerdeltagarna hade också typ 1-diabetes och även en av lägerledarna. Ida upplever att allt med diabetesen funkade bra under lägret. 

– Vi hade alltid tillgång till mat och dricka om blodsockret skulle sjunka. Det fanns alltid ledare i närheten som kunde

hjälpa en om man behövde hjälp. Och det var mycket lättare eftersom vi var ganska många som hade typ 1-diabetes, berättar Ida.

Förutom att träffa andra med typ 1-diabetes tycker Ida det var intressant att höra om och dela upplevelser med de som hade andra sjukdomar eller diagnoser.

– Alla hade något gemensamt i att man inte behövde dölja sin sjukdom/diagnos på lägret, säger Ida.

Vad var det roligaste med lägret?

– Jag tyckte det var väldigt kul att få chansen att åka på ett ridläger som var kostnadsfritt. Det blev nästan som en belöning för att jag har diabetes, med tanke på att om jag inte hade fått diabetes hade jag aldrig fått åka på lägret. Och att träffa jättetrevliga personer och att rida såklart, avslutar Ida.

Om Min Stora Dag

Min Stora Dag uppfyller drömmar och ordnar upplevelser för barn med olika allvarliga sjukdomar och diagnoser. Du som har typ 1-diabetes och är mellan 4–17 år kan ansöka till deras upplevelser via hemsidan: www.minstoradag.org

”En upplevelse man sent glömmer”

Lägeransvarig Josephine Hildor svarar på frågor om Min Stora Dags läger.

Brukar det vara barn med typ 1-diabetes med på era läger? 

– Ja, det brukar det vara. Det varierar såklart hur många från läger till läger, men det brukar nästan alltid vara mellan en till fyra som har typ 1-diabetes.

Gör ni några anpassningar för de barn som har typ 1-diabetes?

– Vi gör anpassningar till alla barn på våra läger utifrån sjukdom och diagnos. Många anpassningar har alla deltagare nytta av, men anpassningarna varierar utifrån ungdomarnas behov, vilket kan skilja sig åt från läger till läger. Exempelvis ser vi alltid till att det finns något att äta och dricka när det behövs. Vi har alltid en medicinsk kunnig volontär med på våra läger, som man får stöttning av både inför och under lägret. Så till exempel kan man bolla mängden insulin om man är osäker.

Vad skulle du vilja säga till en orolig förälder som funderar på att ansöka till ett av era läger?

– Jag förstår att det kan kännas läskigt, både som förälder och ungdom, att söka till ett läger och kanske åka iväg själv för första gången. Men det blir en upplevelse man sent kommer att glömma! Våra volontärer finns med varje steg på vägen och ger er den information ni behöver inför lägret, och svarar även på frågor och stöttar upp under lägret. Ungdomarna brukar få nya vänner och växer som individer, men framför allt har de superroligt. Slutligen så är inga frågor dumma frågor, så är ni nyfikna på Min Stora Dags läger, så mejla oss på lager@minstoradag.org.

 

 

Amanda Svensson
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Amanda arbetar med att producera inlägg och artiklar om allt som rör Barndiabetesfonden och typ 1-diabetes.

×
  • {{ node.Name }}