{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Detta är skillnaderna mellan typ 1- och typ 2-diabetes

Senast uppdaterad: 2021-04-28

Diabetes är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar som har olika orsaker och behandlingsmetoder. I den här artikeln har vi valt att fokusera på skillnaderna mellan de vanligaste diabetestyperna, typ 1- och typ 2-diabetes.

Diabetes, som förr kallades sockersjuka, uppstår när insulinproduktionen i kroppen har upphört eller när det insulin som produceras inte har tillräcklig effekt. Insulin är ett livsviktigt hormon som behövs för att sockret i blodet ska kunna komma in i kroppens celler och ge dem energi. Utan insulin dör vi. Den gemensamma nämnare för både typ 1-diabetes (tidigare kallat barndiabetes eller juvenil diabetes) och typ 2-diabetes (tidigare kallat åldersdiabetes) är att sjukdomen gör att det blir för mycket socker i blodet, vilket är mycket skadligt för kroppen på lång sikt. Det många inte vet är att sjukdomarna i övrigt är väldigt olika. Här listar vi de tre största skillnaderna mellan typ 1- och typ 2-diabetes.

1. Orsak

Typ 1-diabetes är en sjukdom som uppstår när kroppens eget immunförsvar angriper de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln. Forskarna vet fortfarande inte orsaken till att personer insjuknar. Vem som helst kan drabbas av typ 1-diabetes, när som helst under livets gång, oavsett kost eller livsstil. 2020 levde cirka 50 000 barn och vuxna i Sverige med typ 1-diabetes.

Vid typ 2-diabetes spelar ärftliga anlag en stor roll för utveckling av sjukdomen. Även övervikt/fetma, för lite fysisk aktivitet, en ohälsosam kost och hög ålder ökar risken att drabbas av typ 2-diabetes. 2020 levde cirka 400 000 personer i Sverige med typ 2-diabetes.


Gör skillnad för 8 000 barn som lever med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes

 Tryck här för att ge din gåva till livsviktig forskning


2. Behandling

När en person drabbas av typ 1-diabetes har kroppens insulinproduktion minskat eller helt upphört. För att överleva måste en person med typ 1-diabetes tillföra insulin utifrån med hjälp av en spruta (insulinpenna) eller insulinpump, dygnet runt, livet ut. Vid typ 2-diabetes producerar kroppen insulin, men inte tillräckliga mängder, eller så kan inte kroppen utnyttja det insulin som produceras. Den första och viktigaste komponenten i behandlingen av typ 2-diabetes är en förändrad livsstil som ofta innebär viktnedgång, ökad fysisk aktivitet och en hälsosammare kost. Med tillräcklig viktnedgång och ändrad livsstil blir många patienter med typ 2-diabetes nästan återställda och behöver inga läkemedel. En person med typ 2-diabetes kan även behandlas med läkemedel i form av tabletter eller sprutor, och det är inte ovanligt att personer med typ 2-diabetes även behöver tillföra insulin.

3. Symptom

Insjuknandet i typ 1-diabetes kan ske på några dagar eller veckor och symptomen är tydliga. Vid typ 2-diabetes kan symptomen vara vaga och blodsockret kan ha varit högt under lång tid, flera år, innan det upptäcks. De tre vanligaste symptomen för både typ 1- och typ 2-diabetes är:

 Stora urinmängder.

 Ökad törst.

 Trötthet.

 Tryck här för att läsa fler vanliga symptom vid typ 1-diabetes

Jag vill lära mig mer om

När du stöttar Barndiabetesfonden hjälper du forskarna som arbetar för att besegra typ 1-diabetes. Tryck på länkarna för att bidra nu.

 Ge en gåva Handla i vår webbshop Bli månadsgivare 

×
  • {{ node.Name }}