{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Socker kan rädda liv

Senast uppdaterad: 2021-04-28

När personer med typ 1-diabetes får alltför lågt blodsocker, det vill säga för lite socker i blodet, är det viktigt att agera snabbt innan tillståndet blir livshotande. Här får du viktiga tips på vad du bör göra om det händer.

Innehåll

 Scenario 1: Personen uppträder märkligt i en offentlig miljö

 Scenario 2: Personen är medvetslös

 Scenario 3: Personen får blodsockerfall i sitt hem

 Scenario 4: Personen får blodsockerfall hemma hos dig eller en bekant

Lågt blodsocker kan uppstå av till exempel för mycket insulin, för lite mat eller för mycket fysisk aktivitet. När det händer personer med typ 1-diabetes är det extremt viktigt att snabbt få i sig något som höjer blodsockret, helst druvsocker (dextrosol), saft, läsk eller mjölk. Sjunker blodsockret för mycket kan personen bli medvetslös eller få kramper.

Första hjälpen vid lågt blodsocker – ge aldrig insulin!

Här nedan går vi igenom några av de vanligaste scenarierna som kan uppstå när en person med typ 1-diabetes får för lågt blodsocker.

Scenario 1: Personen uppträder märkligt i en offentlig miljö
Om du stöter på en person som agerar avvikande i en offentlig miljö kan det bero på ett lågt blodsocker. Personer med typ 1-diabetes som får lågt blodsocker kan misstas för att vara berusade eftersom lågt blodsocker bland annat kan orsaka förvirring och ett sluddrigt tal.

Så bör du agera
Om du misstänker eller vet att personen har diabetes, ge socker, helst druvsocker (dextrosol), i andra hand något som innehåller socker exempelvis saft, läsk, godis, mjölk eller något annat sött. Ge aldrig insulin!


Var med i kampen mot typ 1-diabetes

Swisha till 900 05 97 och märk din gåva "Bota". Ditt stöd hjälper forskarna besegra typ 1-diabetes.


Scenario 2: Personen är medvetslös
Medvetslöshet (även kallat insulinchock) kan uppstå när blodsockret blir alldeles för lågt och detta inte upptäcks i tid. Innan insulinchocken brukar svettningar, darrningar, hjärtklappning och kramper uppstå.

Så bör du agera
Börja med att kontrollera att personens luftvägar är fria och vänd personen i stabilt sidoläge. Ring 112 och stanna kvar vid personen för att invänta hjälp. Vet någon att personen har diabetes? Misstänks detta? En del personer bär ett ID-kort i plånboken, ett halsband eller ett digitalt medicin-ID i sin telefon. Innan ambulansen är framme kan du pröva att stryka honung, en krossad sockerbit eller sirap under tungan eller på tandköttet. Om personen vaknar till så låt den äta eller dricka något sött (om en person varit medvetslös aven annan orsak än insulinchock har du inte gjort någon skada genom att ge något sött).

Scenario 3: Personen får blodsockerfall i sitt hem
Om du är hemma hos en person med typ 1-diabetes som agerar irrationellt eller blir medvetslös av sitt blodsockerfall finns det ofta bra möjligheter för dig att hjälpa till.

Så bör du agera
Om anhöriga till personen är hemma bör du meddela dem om blodsockerfallet. Anhöriga vet oftast hur de ska agera när detta inträffar. Om personen hunnit bli medvetslös innan du hunnit ge något sött så kan du ringa 112 efter ambulans, men under tiden sedan leta efter glukagon. Glukagon i form av nässpray eller en spruta i orange förpackning finns ofta i kylskåpet eller i en diabetesväska. Nässpray av glukagon: Ge en spray i näsan. Glukagon för injektion: Ge en injektion under huden i exempelvis lår eller buken. Detta leder oftast till att personen vaknar upp efter 10 till 20 minuter. Personen kan då få något ytterligare att äta.

Scenario 4: Personen får blodsockerfall hemma hos dig eller en bekant
Om en person som du vet har typ 1-diabetes är i ditt eller någon annans hem och får blodsockerfall kan det visa sig på olika sätt. Personen kan antingen vara kvar vid medvetande och uppträda avvikande genom att till exempel verka onaturligt trött, bli blek, svettig, börja sluddra eller agera förvirrat. Om blodsockerfallet inte upptäcks i tid kan personen falla ihop och bli medvetslös.

Så bör du agera
Blir personen medvetslös ska du kontrollera personens luftvägar och vända denna i stabilt sidoläge. Ring 112 och stanna kvar vid personen tills hjälpen kommer. I väntan på ambulans kan du pröva att stryka honung, en krossad sockerbit eller sirap under tungan eller på tandköttet.

Om personen är vid medvetande ska du ge socker, helst druvsocker (dextrosol), i andra hand något som innehåller socker exempelvis sockrad saft, läsk, godis, mjölk eller något annat sött. Ge aldrig insulin!

Jag vill lära mig mer om

När du stöttar Barndiabetesfonden hjälper du forskarna som arbetar för att besegra typ 1-diabetes. Tryck på länkarna för att bidra nu.

 Ge en gåva Handla i vår webbshop Bli månadsgivare 

×
  • {{ node.Name }}