Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Vad är typ 1-diabetes?

Typ 1-diabetes är en obotlig sjukdom som innebär att kroppen inte längre kan producera insulin. Insulinet behövs för att kunna ge energi till cellerna. Utan insulin kan vi inte leva. Sjukdomen kräver därför en livslång behandling, dygnet runt, med insulin utifrån via pump eller spruta.

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar attackerar och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln så att de inte längre kan producera insulin. Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret i kroppen så att det ligger på en lagom nivå. Insulinet behövs för att socker i blodet ska kunna komma in i kroppens celler och ge dem energi. Utan insulin kan vi inte leva. När de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln förstörs hos personer med typ 1-diabetes blir blodsockerhalten för hög. För att kontrollera blodsockret behöver personer med typ 1-diabetes tillföra insulin på egen hand, antingen med hjälp av en spruta eller insulinpump, dygnet runt, livet ut. 

Orsaken till sjukdomen är en gåta, men typ 1-diabetes hos barn och ungdomar blir allt vanligare. Näst efter Finland är sjukdomen vanligare i Sverige än i något annat land i världen. Antalet insjuknade barn har mer än fördubblats sedan slutet av 1970-talet. Allra störst har ökningen varit bland de yngsta barnen, 0-5 år. Totalt lever cirka 50 000 personer, varav 8 000 av dessa är barn, med sjukdomen i Sverige.

Snabba fakta om typ 1-diabetes

 En sjukdom som drabbar cirka 900 barn och lika många vuxna i Sverige varje år.

 En autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper kroppen. 

 Inte orsakad av livsstil eller kost.

 Kroppen kan inte själv producera insulin, utan insulin kan vi inte leva.

 Insulin behöver ges med spruta eller pump, varje dag, livet ut.

 Kan drabba vem som helst - både barn och vuxna i alla åldrar.

 Kan inte förebyggas.

 En sjukdom som aldrig tar paus.

 Går ej att bota.

Vanliga symptom vid typ 1-diabetes

 

 Stora urinmängder.

 Ökad törst.

 Trötthet.

 Viktnedgång.

 Torrhet i munnen.

 Acetonlukt i munnen.

 Kräkningar och ont i magen.

 Omtöckning, medvetslöshet.

Klicka här för att läsa mer om symptom vid typ 1-diabetes.

 Ladda ner informationsbilden för att dela i sociala medier eller använda i presentation:
1200 x 628 px | 1080 x 1080 px

 

Så här behandlas typ 1-diabetes

Insulininjektioner

Behandlingen av typ 1-diabetes går ut på att ersätta kroppens brist på insulin. Insulin är ett livsviktigt hormon som reglerar blodsockret i kroppen så att det ligger på en lagom nivå. Insulinet behövs för att socker i blodet ska kunna komma in i kroppens celler och ge dem energi. Utan insulin kan vi inte leva. Insulinet ges antingen med hjälp av en spruta som även kallas för insulinpenna, eller med hjälp av en insulinpump.

Hos en frisk person regleras insulinproduktionen helt automatiskt och blodsockret hålls på en mycket jämn nivå. Personer med typ 1-diabetes som inte har en insulinpump behöver tillföra långverkande insulin en till två gånger per dygn. Utöver detta måste insulin ges till varje måltid för att kroppen ska kunna ta vara på maten samt korrektionsdoser om blodsockret blir för högt. Totalt krävs det ofta sex till tio injektioner varje dag.

Kolhydraträkning

En person med typ 1-diabetes behöver räkna kolhydrater eftersom behandling med insulin baseras på antal gram kolhydrater som man äter. Det är livsviktigt för en person som har typ 1-diabetes att lära sig hur maten påverkar kroppen, och vad som är snabba och långsamma kolhydrater eftersom det styr medicineringen av insulin och hur man mår. Det är viktigt att planera regelbundna måltider för en jämn blodsockerkurva. Man behöver dessutom anpassa behandlingen till graden av fysisk aktivitet.

Blodsockerkontroll

För att veta om insulindoserna har önskad effekt krävs att man mäter blodsockret kontinuerligt. Alla som lever med typ 1-diabetes behöver en blodsockermätare som håller koll på värdet. Detta görs antingen via stick i fingret, avläsning av en kontinuerlig blodsockermätare eller glukossensor som kallas CGM (Continous Glucose Monitoring). Vissa blodsockermätare kan larma om blodsockret blir för högt eller för lågt så att korrektion kan göras med antingen druvsocker (vid för lågt blodsocker) eller extra insulin (vid för högt blodsocker). De som inte använder glukossensor kontinuerligt behöver mäta blodsockret före och cirka 1,5 timme efter varje måltid samt vid eventuella känningar vid lågt eller högt blodsocker.

Hjälpmedel

Eftersom den manuella tillförseln av insulin inte är lika exakt och smart som kroppens egen insulinproduktion blir blodsockret hos barn med typ 1-diabetes ofta högre och lägre än normalt.

Trots utvecklingen av hjälpmedel är det uppenbart att en perfekt anpassning av insulindoser fortfarande är svårt att åstadkomma. Den nya tekniken ställer också stora krav på användarna, både drabbade och anhöriga, som på gott och på ont larmas dygnet runt för att kunna korrigera blodsockret.

Vad är skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes?

En vanlig missuppfattning om diabetes är att det endast är en sjukdom som orsakats av ohälsosamma kostvanor eller för lite fysisk aktivitet. Detta är falskt. Diabetes är flera olika sjukdomar med olika behandlingsmetoder och orsaker. Många blandar ihop typ 1 och typ 2-diabetes som är de två vanligaste diabetessjukdomarna. För att göra det lättare att förstå skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes har vi skrivit en artikel där vi jämför de två sjukdomarna.

 Klicka här för att läsa mer om skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes.

Typ 1-diabetes är en olöst gåta

Ingen vet varför man får typ 1-diabetes. Sjukdomen går inte att förebygga och det är inget man får för att man har ätit för mycket socker eller fel sorts mat. Trots att mycket forskning pågår så vet ingen de samlade orsakerna varför man drabbas av typ 1-diabetes.

Vi vet att insulinbristen beror på en kombination av arv och ännu okända faktorer. Däremot har 90% av de som insjuknar ingen nära släkting med sjukdomen. Det innebär att vem som helst kan få typ 1-diabetes och oftast drabbas barn och ungdomar. Symptomen är ofta tydliga och om dessa upptäcks är det viktigt att snabbt uppsöka läkare.

 

Hjälp oss besegra typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar för att besegra typ 1-diabetes. Swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Besegratyp1". Tillsammans är vi starka.

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Tillsammans för att öka kunskapen om typ 1-diabetes

Under maj 2021 kommer vi tillsammans med våra samarbetspartners, företagsvänner och eldsjälar att sprida kunskap om typ 1-diabetes. 

 Läs mer om hur du kan engagera dig i vår kampanj

Lär dig mer om typ 1-diabetes

×
  • {{ node.Name }}