{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Utan insulin dör vi

Senast uppdaterad: 2021-04-21

Typ 1-diabetes är en livshotande och obotlig sjukdom som drabbar barn och vuxna i alla åldrar. Sjukdomen kräver livslång, daglig behandling med tusentals insulininjektioner varje år och dagliga blodsockerkontroller, livet ut.

Vid typ 1-diabetes attackerar immunförsvaret de insulinproducerande cellerna så att kroppen inte kan producera insulin. Insulin är ett hormon som behövs för att sockret i blodet ska kunna komma in i kroppens celler och ge dem energi. Utan insulin kan vi inte leva. Hos friska personer regleras insulinproduktionen automatiskt, men hos personer med typ 1-diabetes har insulinproduktionen slutat fungera. Därför behöver de själva tillföra insulin med spruta eller pump, dygnet runt, livet ut.

Tusentals insulinsprutor – bara för att överleva

En person med typ 1-diabetes behöver ta tusentals insulininjektioner varje år – bara för att överleva. Foto: Wilmas vänner.

En vanlig fördom om typ 1-diabetes är att det ”bara är att ta en spruta”. Det stämmer inte. En person med typ 1-diabetes behöver ta insulin flera gånger per dag (1 000-2 000 insulininjektioner per år) – bara för att överleva. Ingen annan sjukdom har så komplex behandling som typ 1-diabetes där behandlingen inte görs av sjukhuspersonal, utan av patienten själv. Blir blodsockret för lågt kan det leda till medvetslöshet och kramper, blir det för högt kan det leda till livshotande syraförgiftning.


Gör skillnad för 8 000 barn som lever med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes

 Tryck här för att ge din gåva till livsviktig forskning


Dygnet-runt-övervakning

Typ 1-diabetes tar aldrig paus vilket är extremt påfrestande för alla barn, vuxna och anhöriga som larmas dygnet runt för att korrigera blodsockret. Många diabetesföräldrar beskriver en ständig oro och vardag där de tvingas kontrollera blodsockret – oavsett tid på dygnet. Blir blodsockret för lågt behöver barnet väckas mitt i natten för att få i sig socker och höja blodsockret.

Visste du att typ 1-diabetes kan drabba vem som helst?

Jo, det är sant. Typ 1-diabetes kan drabba vem som helst, när som helst under livets gång, oavsett kost eller livsstil. I Sverige lever 50 000 personer med en obotlig sjukdom som de inte själva kunnat förhindra. Sverige, näst efter Finland, har högst frekvens av typ 1-diabetes i hela världen. Inom kategorin allvarliga, livshotande sjukdomar som drabbar barn är det den överlägset vanligaste. Tre gånger fler barn drabbas av typ 1-diabetes än alla former av cancer – tillsammans.

Visste du att socker kan rädda liv?

När personer med typ 1-diabetes får alltför lågt blodsocker kan tillståndet bli livshotande. Vi har skrivit en lista över vad du ska göra om det händer.

 Tryck här för att läsa mer om hur socker kan rädda liv

Vill du hjälpa forskarna besegra typ 1-diabetes?

×
  • {{ node.Name }}