Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Symtom hos barn med typ 1 diabetes

Typ 1-diabetes är en alltmer vanligt förekommande sjukdom, och något som spelar stor roll (både fysiskt och mentalt) är hur snabbt diagnosen kan ställas och behandling sättas in.

Fyra T för att känna igen typ 1-diabetes

Desto snabbare personen kommer till sjukhuset, desto mindre skada har kroppen hunnit ta, och desto mindre dramatisk kan omställningen i livet bli. För en person som inte på något vis har kommit i kontakt med typ 1-diabetes tidigare kan symtomen vara svåra att se, och är lätta att förväxla med annat. För att göra det lättare att minnas dem, och kunna agera därefter, kan du försöka komma ihåg fyra stycken T:

TOALETT
TÖRSTIG
TRÖTT
TUNN

Springer hen på toa ofta, eller kissar på sig? - TOALETT

Vid insjuknande i typ 1-diabetes stiger blodsockret. Vid en nivå som överstiger 10 mmol/l i blodsocker klarar inte njurarna av att processa och de släpper då ut socker i urinen. Sockret drar till sig vatten och därför behöver personer som just drabbats av typ 1-diabetes kissa ovanligt mycket. Små barn kan komma att kissa på sig allt oftare.

Kan hen dricka liter efter liter? - TÖRSTIG

Som en direkt följd av allt kissande, och all vätska som drivs ur kroppen, behöver personen fylla på vätskereserverna. Hen kan dricka och dricka och ändå känna sig mer törstig. Om du märker av ett ovanligt behov av vätska - även nattetid – agera, det vill säga se till att personen uppsöker sjukvård.

Sover hen ovanligt mycket? - TRÖTT

När typ 1-diabetes gör entré i kroppen, blir den utmattad. Cellerna kan inte ta in sockret som ska ge dem energi. Tröttheten tar över och det går knappt att sova ut och sova tillräckligt. En överdriven och omotiverad trötthet bör alltid utredas medicinskt.

Visar vågen mindre än vanligt? - TUNN

När blodsockret börjar stiga tar inte cellerna till sig socker på samma sätt som vanligt eftersom det är brist på insulin. Sockret kan då inte lagras som fett i kroppen, och fettet som redan finns i fettvävnaderna börjar brytas ned. Det gör att personer som just fått typ 1-diabetes kan tappa ganska många kilo ganska snabbt. En omotiverad viktnedgång bör alltid undersökas av vården.

Notera dock att dessa fyra symtom inte är samtliga symtom vid insjuknande i typ 1-diabetes. Bland de andra finns bland annat ökad hunger, ont i magen, dimsyn och svampinfektioner.

Om du misstänker att du, eller någon runt dig, har typ 1-diabetes bör ni söka vård direkt, det vill säga samma dag. Detta gäller i synnerlighet barn. En oupptäckt typ 1-diagnos kan leda till syraförgiftning - ketoacidos - som är ett livshotande tillstånd. Om inte vårdpersonalen självmant testar blodsockret, be att detta görs.

Hjälpte denna artikel dig?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

* fält som måste fyllas i

Du kan när du vill avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. För mer information om vår integritetspolicy klicka här

Vi använder Mailchimp för att skicka våra nyhetsbrev, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev väljer du att godkänna att Mailchimp får hantera dina uppgifter. Läs mer om Mailchimp's integritetspolicy här.

×
  • {{ node.Name }}