{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Tre vanligaste myterna du kanske hört om typ 1-diabetes

Typ 1-diabetes är en livshotande sjukdom som kan drabba vem som helst, när som helst under livets gång. Trots sjukdomens allvar finns det många fördomar om typ 1-diabetes. Här listar vi tre av de vanligaste myterna om typ 1-diabetes.

1: Man får typ 1-diabetes eftersom man ätit för mycket socker

Nej, du får inte typ 1-diabetes när du har ätit för mycket socker. Man har inte kunnat se någon skillnad mellan de som får eller inte får typ 1-diabetes när det gäller varken kost eller fysisk aktivitet. Vem som helst kan drabbas, när som helst under livets gång (även mycket små barn drabbas). Till skillnad mot typ 1-diabetes är däremot risken att insjukna i typ 2-diabetes kraftigt kopplad till fetma, och ökar med en ohälsosam kost och för lite fysisk aktivitet.


Gör skillnad för 8 000 barn som lever med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes

 Tryck här för att ge din gåva till livsviktig forskning


2: Det är väl bara att ta en spruta?

En person med typ 1-diabetes behöver ta 1000-2000 insulininjektioner varje år. Foto: Wilmas vänner.

En vanlig myt om typ 1-diabetes är att det ”bara är att ta en spruta”. Det stämmer inte. En person med typ 1-diabetes behöver i snitt ta 1 000-2 000 insulininjektioner och förväntas göra 3 000 blodsockerkontroller varje år (eller kontinuerlig glukossensor som mäter blodsockret hela tiden) – bara för att överleva. Typ 1-diabetes har den mest komplexa behandlingen av alla sjukdomar, som inte görs av sjukhuspersonal utan av patienten själv. Blir blodsockret för lågt kan det leda till medvetslöshet och kramper, blir det för högt kan det leda till livshotande syraförgiftning och på sikt invalidiserande komplikationer och för tidig död.

3: ”Typ 1-diabetes växer bort med åren”

Förr kallades typ 1-diabetes ofta för barndiabetes och många trodde att sjukdomen skulle växa bort ju äldre barnet blev. Det stämmer inte. Typ 1-diabetes är en livshotande och obotlig sjukdom och för alla barn, ungdomar och vuxna som insjuknar krävs insulinbehandling dygnet runt, livet ut – bara för att överleva. En del personer med typ 2-diabetes kan bli ”villkorligt friska” om de lyckas gå ned i vikt och lyckas ändra till mer hälsosamma levnadsvanor, men personer med typ 1-diabetes blir aldrig friska.

Känner du igen dessa myter?

Du som känner igen dessa myter förstår att typ 1-diabetes är en livshotande sjukdom. När du stöttar Barndiabetesfonden hjälper du forskarna som arbetar för att besegra typ 1-diabetes. Tryck på länkarna för att bidra nu.

 Ge en gåva |  Handla i vår webbhop |  Bli månadsgivare

Många vet inte att typ 1-diabetes är en livshotande och obotlig sjukdom. Tryck på någon av länkarna för att lära dig mer om typ 1-diabetes.

 Vad händer i kroppen vid typ 1-diabetes?

 Behandling av typ 1-diabetes

 Konsten att balansera blodsocker

×
  • {{ node.Name }}