{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 4 av 7 – Följdsjukdomar och komplikationer

Senast uppdaterad: 2019-11-30

Säg ”typ 1-diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående. Ingenting kunde vara mer fel.

Typ 1-diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.

Typ 1-diabetes kan orsaka blindhet hos unga

Typ 1-diabetes förkortar livet. Den vanligaste dödsorsaken är hjärtkärlsjukdomar. För kvinnor som fått typ 1-diabetes före 10 års ålder ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt med hela 90 gånger.

Tänk dig att du balanserar på en slak lina. Du får inte kliva av, du måste gå framåt med darrande steg för resten av ditt liv – och det finns ingen säkerhetslina, inget nät som fångar dig om du skulle falla. Om du faller ner till vänster väntar livshotande insulinkoma. Om du faller ner till höger: risk för livshotande diabeteskoma, och för mycket socker i blodet, som på sikt kan ge svåra skador på olika delar av kroppen. Så kan det upplevas att leva med typ 1-diabetes.

Ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar

Det finns många följdsjukdomar och komplikationer som riskerar att drabba de som har typ 1-diabetes. Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste sjukdoms- och dödsorsaken. För de som har utvecklat sjukdomen före 10 års ålder är risken i genomsnitt 30 gånger högre för kranskärlsjukdom och hjärtattack. Störst risk löper pojkar, men i förhållande till de som inte har diabetes är riskökningen störst bland kvinnor; de kvinnor som fått sin diabetes före 10 års ålder har 60 gånger ökad risk för kranskärlsjukdom och hela 90 gånger ökad risk för hjärtinfarkt.

Njurskada och ögonskada, med risk för blindhet

Även om modern behandling kraftigt har minskat risken för svår ögonskada med blindhet som följd, så är skada på ögats näthinna ett ständigt hot. Diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet bland unga i västvärlden. Det andra organet som särskilt drabbas vid typ 1-diabetes är njurarna. Många drabbas av svår njurskada som kan kräva dialys eller njurtransplantation efter en längre tid med diabetes.

Vanligt med nervskador

Det är dessutom vanligt att diabetes leder till olika slags nervskador. Nedsatt känsel kan bli väldigt farligt och är ibland orsak till fotsår som i värsta fall kan sluta med amputation. Nervfunktionen kan också påverka inre organ som magsäck och tarmar.

Barndiabetesfonden finansierar forskning om typ 1-diabetes hos barn och ungdomar, men även typ 1-diabetes hos vuxna. I dag botas ingen från sjukdomen – det vill vi ändra på. Och INGEN ska behöva drabbas av de svåra komplikationerna!

Hjälpte denna artikel dig?
   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}