Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 2 av 7 – Utmattade föräldrar

Säg ”typ 1 diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående. Ingenting kunde vara mer fel.

Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.

Maija, mamma till två barn med typ 1 diabetes: ”Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer kunna ta igen”

Familjen Frösslund kan aldrig göra något spontant: ”Alla avvikelser från rutinen medför en risk” Att dygnet runt behöva följa blodsockret på sitt barn med typ 1 diabetes innebär en ständig oro. Det är inte konstigt att många föräldrar vittnar om utmattning och förlorad sömn.

– Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer att kunna ta igen, berättar Maija Frösslund, förälder till två barn med typ 1 diabetes. Det började med upprepade urinvägsinfektioner. De fick Maija Frösslund att förstå att något inte var som det skulle med hennes då sexåriga dotter. På vårdcentralen togs ett blodprov för säkerhets skull. Provsvaret fick Maijas värld att rämna: dottern hade insjuknat i typ 1 diabetes och vardagen skulle aldrig bli densamma igen.

– Det var en panikartad situation. Jag hade ingen klar bild då av hur livet skulle förändras. Men jag förstod ju att det skulle förändras, att det är en väldigt allvarlig sjukdom, säger Maija Frösslund.

”Har lärt mig höra”

Familjen Frösslund kan aldrig göra något helt spontant. Alla avvikelser från rutinen, som idrottsaktiviteter eller resor, kan utgöra en risk om de inte planeras noga. Maija kan inte minnas när hon riktigt slappnade av senast eller när hon sov riktigt djupt, utan att lyssna efter barnens andetag.

– Jag har lärt mig att höra på dem när de får känningar. Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer att kunna ta igen, inte på hela livet, säger hon. Ingen ska behöva ha det som Maija och hennes familj. Hjälp oss att utrota typ 1 diabetes.

Källa: https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/diabetes/diabetes-typ-1/

 

Hjälpte denna artikel dig?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

* fält som måste fyllas i

Du kan när du vill avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. För mer information om vår integritetspolicy klicka här

Vi använder Mailchimp för att skicka våra nyhetsbrev, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev väljer du att godkänna att Mailchimp får hantera dina uppgifter. Läs mer om Mailchimp's integritetspolicy här.

×
  • {{ node.Name }}