{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 2 av 7 – Utmattade föräldrar

Senast uppdaterad: 2019-07-31

Säg ”typ 1 diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående. Ingenting kunde vara mer fel.

Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.

Maija, mamma till två barn med typ 1 diabetes: ”Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer kunna ta igen”

Familjen Frösslund kan aldrig göra något spontant: ”Alla avvikelser från rutinen medför en risk” Att dygnet runt behöva följa blodsockret på sitt barn med typ 1 diabetes innebär en ständig oro. Det är inte konstigt att många föräldrar vittnar om utmattning och förlorad sömn.

– Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer att kunna ta igen, berättar Maija Frösslund, förälder till två barn med typ 1 diabetes. Det började med upprepade urinvägsinfektioner. De fick Maija Frösslund att förstå att något inte var som det skulle med hennes då sexåriga dotter. På vårdcentralen togs ett blodprov för säkerhets skull. Provsvaret fick Maijas värld att rämna: dottern hade insjuknat i typ 1 diabetes och vardagen skulle aldrig bli densamma igen.

– Det var en panikartad situation. Jag hade ingen klar bild då av hur livet skulle förändras. Men jag förstod ju att det skulle förändras, att det är en väldigt allvarlig sjukdom, säger Maija Frösslund.

”Har lärt mig höra”

Familjen Frösslund kan aldrig göra något helt spontant. Alla avvikelser från rutinen, som idrottsaktiviteter eller resor, kan utgöra en risk om de inte planeras noga. Maija kan inte minnas när hon riktigt slappnade av senast eller när hon sov riktigt djupt, utan att lyssna efter barnens andetag.

– Jag har lärt mig att höra på dem när de får känningar. Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer att kunna ta igen, inte på hela livet, säger hon. Ingen ska behöva ha det som Maija och hennes familj. Hjälp oss att utrota typ 1 diabetes.

Källa: https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/diabetes/diabetes-typ-1/

 

Hjälpte denna artikel dig?
   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}