Del 3 av 7 – Sverige och Finland toppar listan
Senast uppdaterad: 2019-08-09
Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.
Sverige är i topp av de länder som drabbats hårdast av typ 1 diabetes
Fler än 900 barn insjuknar i typ 1 diabetes i Sverige – varje år. Av dessa är det ingen som botas. Sedan 1950-talet har allt fler insjuknat i typ 1 diabetes. De senaste 30 åren har antalet barn som drabbas fördubblats. Ingen vet varför.
I dag är typ 1 diabetes, med ca 8000 barn och ungdomar under pågående behandling, en av Sveriges vanligaste kroniska sjukdomar bland barn och ungdomar. Faktum är att Sverige och Finland är de länder som drabbats hårdast i hela världen, sett till typ 1 diabetesfall i relation till befolkningsmängd. Inom kategorin allvarliga, livshotande sjukdomar som drabbar barn är det den överlägset vanligaste. Tre gånger fler barn drabbas av typ 1 diabetes än av alla former av cancer – tillsammans.
Målet är tydligt
Och kanske det värsta är: inte en enda av alla de som insjuknat i typ 1 diabetes botas. Noll. Alla som har insjuknat är sjuka livet ut. Ett liv som i sorgligt många fall blir förkortat, till stor del på grund av den kraftigt förhöjda risken av att drabbas av komplikationer, inte minst hjärtkärlsjukdomar.
Målet är tydligt: vi måste lyckas bota en enda person med typ 1 diabetes. Allt annat vore faktiskt en skandal. Kan vi bota en så kan vi bota flera. Sjukdomen ska inte behöva vara en livstidsdom.