{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 3 av 7 – Sverige och Finland toppar listan

Senast uppdaterad: 2019-08-09

Säg ”typ 1 diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående. Ingenting kunde vara mer fel.

Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.

Sverige är i topp av de länder som drabbats hårdast av typ 1 diabetes

Fler än 900 barn insjuknar i typ 1 diabetes i Sverige – varje år. Av dessa är det ingen som botas. Sedan 1950-talet har allt fler insjuknat i typ 1 diabetes. De senaste 30 åren har antalet barn som drabbas fördubblats. Ingen vet varför.

I dag är typ 1 diabetes, med ca 8000 barn och ungdomar under pågående behandling, en av Sveriges vanligaste kroniska sjukdomar bland barn och ungdomar. Faktum är att Sverige och Finland är de länder som drabbats hårdast i hela världen, sett till typ 1 diabetesfall i relation till befolkningsmängd. Inom kategorin allvarliga, livshotande sjukdomar som drabbar barn är det den överlägset vanligaste. Tre gånger fler barn drabbas av typ 1 diabetes än av alla former av cancer – tillsammans.

Målet är tydligt

Och kanske det värsta är: inte en enda av alla de som insjuknat i typ 1 diabetes botas. Noll. Alla som har insjuknat är sjuka livet ut. Ett liv som i sorgligt många fall blir förkortat, till stor del på grund av den kraftigt förhöjda risken av att drabbas av komplikationer, inte minst hjärtkärlsjukdomar.

Målet är tydligt: vi måste lyckas bota en enda person med typ 1 diabetes. Allt annat vore faktiskt en skandal. Kan vi bota en så kan vi bota flera. Sjukdomen ska inte behöva vara en livstidsdom.

 

Hjälpte denna artikel dig?
   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}