{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 6 av 7 –En sjukdom som slår blint

Senast uppdaterad: 2019-11-30

Säg ”typ 1 diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående.

Ingenting kunde vara mer fel. Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.

Typ 1 diabetes kan drabba vem som helst – ingen vet varför

Det är inte ovanligt att Typ 1- och typ 2-diabetes blandas ihop av människor på grund av okunskap. En väldigt avgörande skillnad är att Typ 1 diabetes drabbar helt urskillningslöst – och att livsstilsförändringar inte biter på sjukdomen.

Typ 1- och typ 2-diabetes är släkt med varandra på så sätt att båda sjukdomarna orsakar en för hög blodsockernivå eftersom kroppen inte kan använda energin från mat på rätt sätt. En avgörande skillnad är att en viktig orsak till Typ 2 diabetes är livsstil, medan

Typ 1 slår helt blint – orsaken är fortfarande en gåta! Typ 2 diabetes kan dessutom hållas i schack, ibland till och med botas, genom viktnedgång, ökad fysisk aktivitet och ändrade kostvanor. Typ 1 diabetes är däremot ett kroniskt tillstånd. Den som drabbas är sjuk hela livet.

Visst är det konstigt att vi fortfarande inte vet varför människor drabbas av Typ 1 diabetes? Kvalificerade gissningar finns det gott om: det kan bero på virus, bakterier eller kanske förändringar i tarmfloran. Arv spelar en viss roll, som det gör för alla sjukdomar. Att någon annan i familjen också har Typ 1 diabetes förekommer, men nio av tio som får sjukdomen har inga familjemedlemmar med Typ 1 diabetes.

Blir allt vanligare

Sjukdomen  blir allt vanligare. De senaste 30 åren har antalet barn som drabbas fördubblats. Detta måste rimligen bero på något slags förändringar i vår miljö eller vårt sätt att leva, men vad vet man inte. Det kan bero på virusinfektioner som framkallar sjukdomen hos de som har benägenhet att utveckla den. Eller något i kosten tidigt i livet. Men ingen vet. Och när vi inte vet varför sjukdomen uppstår kan vi heller inte förebygga den.

Det behövs mycket mer forskning om sjukdomen. Och för att bedriva forskning behövs pengar. Här spelar Barndiabetesfonden en viktig roll som den enda aktören som fokuserar på forskning om just Typ 1 diabetes. I dag botas ingen – det vill vi ändra på.

 

Hjälpte denna artikel dig?
   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}