{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 5 av 7 – En oro som aldrig går över

Senast uppdaterad: 2019-11-09

Säg ”typ 1 diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående.

Ingenting kunde vara mer fel. Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.

Livet med Typ 1 diabetes är ständig beredskap – dag som natt (del 5)

Sömnbrist, blodsockerkoll och ständig oro. Att drabbas av typ 1 diabetes innebär att livet aldrig mer blir detsamma, även för föräldrar till barn som har insjuknat. Vi tycker inte att det ska behöva vara så. Drygt 900 barn insjuknar varje år i Typ 1 diabetes i Sverige. Av dessa blir ingen botad.

Att insjukna innebär att resten av livet förändras drastiskt – även för de föräldrar till barn och ungdomar som drabbas. En studie vid universitetssjukhuset i Örebro visar att föräldrar till barn med Typ 1 diabetes löper hög risk att drabbas av utmattningssymptom. Inte konstigt eftersom en förälder till ett barn med Typ 1 diabetes måste vara i ständig beredskap, dag som natt.

Vanlig magsjuka livsfarlig

Föräldrar har liknat det vid att jobba extra som sitt barns bukspottskörtel. Det är ständiga blodsockerkontroller, insulinsprutan inom räckhåll, druvsocker i packningen, noggrann planering med lång framförhållning. Svårast är det vid förkylningar och virus men även vid fysisk aktivitet, vilket är olyckligt eftersom just fysisk aktivitet kan minska risken för just de hjärt- kärlsjukdomar som drabbar många med Typ 1 diabetes .

En vanlig magsjuka kan bli direkt livsfarlig eftersom den rubbar kroppens blodsockerbalans och ökar risken för syrabildning (keto-acidos). Det kan behövas mindre insulin eftersom det kan vara svårare att få i sig mat – men det kan också behövas mer insulin eftersom infektioner ökar insulinbehovet. Det enda sättet att säkert veta är att kontrollera, om och om igen. Det betyder många vakna nätter och lite vila.

Oron kan för omgivningen gå upp och ner. Men den går aldrig helt över. Det vill vi ändra på – genom att besegra Typ 1 diabetes. För det behöver vi din hjälp.

 

Hjälpte denna artikel dig?
   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}