Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Del 1 av 7 – En obotlig sjukdom

Säg ”typ 1 diabetes” och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående. Ingenting kunde vara mer fel.

Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är den första i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamlingen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.  

En obotlig sjukdom som förkortar livet – det kan vi aldrig acceptera

Typ 1 diabetes är en allvarlig och obotlig sjukdom som kan förkorta livet. För flickor som utvecklat sjukdomen före 10 års ålder med så mycket som 17,7 år i genomsnitt. Dessutom drabbas allt fler. 

Den vanligaste allvarliga sjukdomen bland barn och ungdomar

Typ 1 diabetes är Sveriges vanligaste allvarliga, livshotande sjukdom bland barn och ungdomar, men drabbar också väldigt många vuxna. Den växer aldrig bort, den går aldrig över och trots att den oftast kan hållas i schack blir sjukdomen inte bättre med åren, och den kan heller inte botas. Med intensiv behandling kan en person med typ 1 diabetes leva ett relativt normalt liv – men alltför ofta är det ett liv som blir alldeles för kort.

Ju tidigare ett barn insjuknar, desto mer förkortas den förväntade livslängden. För flickor som utvecklat typ 1 diabetes innan 10 års ålder är den förväntade livslängden förkortad med hela 17,7 år. För pojkar är motsvarande siffra 14,2 år.

– Trots modern teknik och allra bästa behandling så leder typ 1 diabetes alltför ofta till katastrof. Så även om de flesta med typ 1 diabetes kommer att få ett långt, förhoppningsvis bra liv, så dör en del alldeles för tidigt, ibland redan i 20-30-årsåldern säger Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik och Barndiabetesfondens grundare.

Så ska det inte behöva vara. Hjälp 8 000 drabbade barn i Sverige till en bättre framtid! 

 

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

* fält som måste fyllas i

Du kan när du vill avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. För mer information om vår integritetspolicy klicka här

Vi använder Mailchimp för att skicka våra nyhetsbrev, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev väljer du att godkänna att Mailchimp får hantera dina uppgifter. Läs mer om Mailchimp's integritetspolicy här.

×
  • {{ node.Name }}