{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Varför är kunskapen så låg om en så allvarlig sjukdom?

Senast uppdaterad: 2022-05-12

Varje dag möter jag familjer som lever med typ 1-diabetes och som upplever en enorm okunskap om sjukdomen. Hur kommer det sig att kunskapen är så låg om en allvarlig och omfattande sjukdom som framförallt drabbar barn?

Sverige är mest drabbat i världen, näst Finland. Varje dag insjuknar nästan tre barn bara i Sverige. Ingen vet varför och inte ett enda barn eller vuxen botas. Varför tar inte samhället mer ansvar? Okunskapen drabbar barn och familjer negativt på många sätt men försvårar också Barndiabetesfondens arbete med att samla in pengar till livsviktig forskning. Med rapporten vill vi belysa sjukdomen och öka kunskapen. Vi hoppas på större förståelse från omgivningen, ett bättre stöd i skolan och ett starkare skyddsnät i samhället. Vi vill minska riskerna för utanförskap, diskriminering och psykisk ohälsa. Tillsammans kan vi öka chanserna till ett bättre och längre liv för alla som har drabbats av typ 1-diabetes.

Ett av Barndiabetesfondens uppdrag är att öka kunskapen om typ 1-diabetes hos allmänhet, vård och skola. Vi vill öka stödet till drabbade med familjer och öka insamlingen till forskningen för att förebygga, bota eller lindra typ 1-diabetes hos barn och vuxna. Ett botemedel är det enda som kan hjälpa på riktigt. Vår övertygelse är att forskningen kan besegra typ 1-diabetes med rätt resurser. Barndiabetesfondens vision är att finna ett botemedel till år 2040. Min drivkraft är att barn i framtiden ska kunna säga “Jag hade typ 1-diabetes, men nu är jag botad.”

Var med och hjälp forskningen till nya framsteg

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar för att besegra typ 1-diabetes. Swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Rapport22". Tillsammans är vi starka.

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Tack vare generösa givare är Barndiabetesfonden idag Sveriges största finansiär av forskning kring typ 1-diabetes. Insamlade medel står dock inte i paritet med sjukdomens omfattning och allvar. 2021 delade Barndiabetesfonden ut närmare 20 miljoner till forskning, och sammanlagt har Barndiabetesfonden bidragit med nästan 182 miljoner kronor till forskningen över åren. Vi ser det bara som en början!

Vår förhoppning är att denna rapport ska hjälpa oss att öka kunskapen om typ 1-diabetes i Sverige. Att den ska ge samhället större insikt i och förståelse för hur det är att leva med eller runt sjukdomen. En förståelse som vi även hoppas ska leda till ett större stöd till forskningen och vårt arbete för att besegra typ 1-diabetes.

Åsa Soelberg, generalsekreterare,
Barndiabetesfonden

 Tryck här för att ladda ned hela rapporten som PDF

×
  • {{ node.Name }}