{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Snabba fakta om typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2022-05-10

Här kan du läsa några snabba fakta om typ 1-diabetes, en obotlig sjukdom som drabbar 900 barn och minst lika många vuxna i Sverige, varje år.

0% av dem som har typ 1-diabetes botas. Sjukdomen kräver komplex egenvård dygnet runt, livet ut.

Saga, 5, tycker att det värsta med typ 1-diabetes är att pausa mitt i leken på grund av lågt blodsocker. Sätta infart i magen är inte heller kul, då får mamma och pappa jaga henne. För föräldrarna är larmen på nätterna jobbigast, och mamma har blivit sjukskriven på grund av utmattning. Saga är en bestämd och sprallig tjej som älskar att sjunga, dansa och klä ut sig.

Foto: Thomas Klementsson.

Varje dag drabbas nära 3 barn av typ 1-diabetes i Sverige. Det motsvarar mer än 30 skolklasser per år.

Oscar, 8, har levt med typ 1-diabetes i ett år. Han är en levnadsglad kille som älskar sport. Föräldrarnas mål är att Oscar inte ska känna sig begränsad, vilket innebär ständiga blodsockerkontroller, insulindosering och planering dygnet runt. Deras framtidsdröm är att stamcellsforskning ska göra Oscar frisk igen, medan Oscar drömmer om att bli hockeyproffs.

Foto: Thomas Klementsson.

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom*. Ingen vet varför vissa drabbas.

*Immunförsvaret angriper och dödar felaktigt friska celler i kroppen.

Elle, 10, fick typ 1-diabetes när hon var 8. Hon vill ha samma frihet som alla andra, men tvingas leva med larm, insulindoser och en inrutad vardag. Mamma och pappa utför mycket arbete bakom kulisserna för att Elle ska få vara barn och inte behöva tänka på så mycket. Elle älskar att dansa hiphop, och tipsar om tv-spelet Just Dance för att få ner blodsockret.

Foto: Thomas Klementsson.

Var med och hjälp forskningen till nya framsteg

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar för att besegra typ 1-diabetes. Swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Rapport22". Tillsammans är vi starka.

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

 Tryck här för att ladda ned hela rapporten som PDF

×
  • {{ node.Name }}