{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Barndiabetesfonden lanserar appen Klick för unga med typ 1

Senast uppdaterad: 2023-08-28

I höst lanserar Barndiabetesfonden en app där unga med typ 1-diabetes kan mötas och peppa varandra. På plattformen är det ungdomarna själva som står för innehållet.

Kamratstödet är utvecklat som en digital community för unga med typ 1-diabetes. Åldersmålgruppen är 12–18 år. Tillgång till communityn får man via en mobilapp. 

 

– Vi lanserar en app eftersom ungdomarna i första hand använder mobilen, säger Karolina Janson, projektledare för Barndiabetesfondens kamratstöd. 

 

Det är användarna själva som fyller plattformen med inlägg och innehåll. Vilka diskussioner, frågor eller funderingar som lyfts bestämmer ungdomarna själva. Föräldrar är inte välkomna att ta del av vad som försiggår på plattformen. 

 

– Det ska vara enkelt och roligt, en plats där man kan ge och få stöd i vardagen. Vi har arbetat efter devisen, dom som fattar, fattar. Det ska vara en plats som är helt och hållet på ungdomarnas villkor, utan pekpinnar, som bara är för den som är ung och vet hur det är att leva med typ 1-diabetes.  

 

Syftet med communityn är att koppla samman unga personer som lever med typ 1-diabetes, för att öka möjligheterna att leva ett bra liv med sjukdomen. Ungdomar ska kunna dela erfarenheter och kunskap med varandra, som bara den som själv lever med sjukdomen kan göra. Stödet, som ges varandra, ska underlätta egenvården av typ 1-diabetes och komplettera vården som erbjuds på sjukhus. 

 

Till en början kommer appen att bygga på ett chattflöde med olika teman. Men det finns också planer på att bjuda in till olika sorters digitala event. 

 

– Det finns mycket forskning på hur viktigt det är med sociala nätverk ur olika aspekter. De har en positiv effekt för personer som lever med en kronisk sjukdom. 

Utvecklingsarbetet har finansierats av Postkodstiftelsen. Barndiabetesfonden har tagit fram appen i samarbete med ungdomar ur målgruppen. 

 

– En arbetsgrupp av de tilltänkta användarna har varit med och utvecklat plattformen under varje steg vi har tagit, från funktionaliteten till designen, säger Karolina Janson.

 

Läs mer om appen här

Mer innehåll från Rapporten om typ 1-diabetes 2023

 • Snabba fakta om typ 1-diabetes

  Visste du det här om typ 1-diabetes?

  Läs mer →
 • Våra ungdomar förtjänar bättre

  Hur är det egentligen att ha Sveriges vanligaste, livshotande och obotliga sjukdom hos barn och ungdomar? Hur påverkas unga människor psykiskt? Egenvården av typ 1-diabetes beskrivs som den mest komplexa medicinska behandling som inte sker på sjukhus.

  Läs mer →
 • Blodsockret stiger i tonåren

  Barn och unga vuxna får ett allt lägre långtidsblodsocker, HbA1c. I år bättre än det förra. Det är de goda nyheterna. De mindre goda nyheterna är att i sena tonåren stiger HbA1c. Onödigt mycket, menar läkarna Frida Sundberg och Eva Toft som arbetar med att förbättra diabetesvården under övergången till vuxenvärlden.

  Läs mer →
 • Så stöttar du din ungdom - Förmana mindre och peppa mer

  Mer beröm och mindre tjat, är en framgångsrik strategi, enligt Sara Hammer, psykolog och förälder till en 12-årig dotter med typ 1-diabetes – när du vill stötta din ungdom. Och till ungdomar som har tjatiga föräldrar tipsar hon: – Ta ett samtal med dina föräldrar. Berätta hur du vill ha det. Gör en plan.

  Läs mer →
 • Hur mår unga med typ 1-diabetes?

  Blodsockermätningar, insulinberäkningar, oro för lågt blodsocker, risk för långsiktiga komplikationer och dömande kommentarer. Hur påverkas ungdomars psykiska mående av allt detta? Vi har frågat barn och ungdomar mellan 11 och 18.

  Läs mer →
 • Tonår med typ 1-diabetes

  Tonåren och puberteten är en tillväxtperiod både fysiskt och psykiskt men också en tid av frigörelse. Tankar och oro om vad som händer i kroppen och i livet är vanliga, som utseende, vänner, sexualitet, skola och familj. Lägg sedan till en kronisk sjukdom som typ 1-diabetes.

  Läs mer →
 • ”Levd kunskap lika viktig som medicinsk”

  Barn och ungdomar med typ 1-diabetes får stöd att hantera sin sjukdom av diabeteskompisar på digitala forum. Det stödet kan inte vården erbjuda. – Levd kunskap är lika viktig som den faktiska medicinska kunskapen i många lägen, säger Kerstin Ramfelt som har studerat ett digitalt socialt nätverk.

  Läs mer →
 • När framtidsdrömmen går i kras

  Alice hade framtiden klar för sig. Efter gymnasiet ville hon göra värnplikten, därefter skulle hon söka Polishögskolan och bli ridande polis. Planen saboterades när Alice drabbades av typ 1-diabetes.

  Läs mer →
 • Barndiabetesfonden lanserar appen Klick för unga med typ 1

  I höst lanserar Barndiabetesfonden en app där unga med typ 1-diabetes kan mötas och peppa varandra. På plattformen är det ungdomarna själva som står för innehållet.

  Läs mer →
 • Fördomarna orsakade Vedijas ätstörning

  Efter många år av ifrågasättande och fördömande kommentarer fick Vedija en ätstörning som det tog lång tid att ta sig ur. Hon önskar att kunskapen om typ 1-diabetes var större i samhället så att andra slipper gå igenom samma sak.

  Läs mer →
×
 • {{ node.Name }}