Forskningsprojekt 2022: Bota typ 1-diabetes
Senast uppdaterad: 2024-04-17
Här nedan kan du läsa sammanfattningar av årets forskningsprojekt som har som mål att bota typ 1-diabetes.
Innehåll
Behandla och förhindra typ 1-diabetes med mesenkymala stamceller
Evaluating the effect of GABA on beta-cell regeneration in Type 1 diabetes
REsVERaTrol in T1D (REVERT T1D)
Behandla och förhindra typ 1-diabetes med mesenkymala stamceller
Anslag: 2.034.000 kronor
Per-Ola Carlsson, Uppsala universitet
Per-Ola forskar för att försöka bota typ 1-diabetes med hjälp av insulinproducerande celler från stamceller (mesenkymala stromaceller). Målet med forskningsprojektet är att kunna bota barn och unga med nydebuterad typ 1-diabetes, och att behandlingen i framtiden ska förebygga sjukdomen från att bryta ut hos både barn och vuxna.
Daniel Espes. Foto: Hans Ericksson.
Evaluating the effect of GABA on beta-cell regeneration in Type 1 diabetes
Anslag: 1.808.000 kronor.
Daniel Espes, Uppsala universitet
Daniel forskar för att försöka återskapa eller nybilda insulinproducerande celler med hjälp av aminosyran GABA (Gamma-Amino Butyric Acid). Förhoppningen är att personer med typ 1-diabetes i bästa fall ska kunna botas eller minska sin insulinbehandling och få en mer lättskött sjukdom.
Adenosine and inosine – two nucleosides so similar in structure but so different when it comes to beta-cell death and Type 1 diabetes
Anslag: 1.115.500 kronor.
Nils Welsh, Uppsala universitet
Nils och hans kollegor forskar för att se om höga halter av molekylen adenosin (som bildas vid stress), leder till att de insulinproducerande cellerna dör hos människor med typ 1-diabetes. Genom att utveckla ett läkemedel för att blockera adenosin vill man undersöka om det är möjligt att skydda de insulinproducerande cellerna. Blir projektet lyckat kan det leda till en behandlingsmetod för att bevara egen insulinproduktion hos människor med typ 1-diabetes.
Tryck här för att läsa mer om Nils forskning.
Var med och bota typ 1-diabetes
Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning22".
Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.
REsVERaTrol in T1D (REVERT T1D)
Anslag: 847.500 kronor.
Olle Korsgren, Uppsala universitet
Olle forskar för att se om antioxidanten resveratrol kan bevara eller återbilda insulinproducerande celler hos patienter med typ 1-diabetes. Om reveratrol visar sig ha effekt är förhoppningen att kunna kombinera behandlingen med ett immundämpande läkemedel för att bota typ 1-diabetes.
Tryck här för att läsa mer om Olles forskning.
Will transplanted insulin-producing cells derived from autologous iPSC be tolerated in T1D individuals?
Anslag: 678.000 kronor.
Joey Lau Börjesson, Uppsala universitet
Joey och hennes forskargrupp undersöker om insulinproducerande celler framtagna utifrån stamceller från människor med typ 1-diabetes, attackeras av det egna immunförsvaret. I forskningsprojektet utforskas olika strategier för att skydda transplanterade celler genom genmodifiering av stamceller. Om projektet blir lyckat är förhoppningen att det ska underlätta botande stamcellsterapi för typ 1-diabetes.
Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
Skicka e-post
Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes.