{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Han vill bota typ 1-diabetes med en kombinationsbehandling

Senast uppdaterad: 2024-04-17

Olle Korsgren är professor i celltransplantation vid Uppsala universitet. Med stöd av Barndiabetesfonden forskar han nu för att försöka bota typ 1-diabetes med hjälp av en kombinationsbehandling av två läkemedel.

Under tio års tid har Olle Korsgren, professor i celltransplantation vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset, forskat för att förstå uppkomsten av typ 1-diabetes. I slutet av 2021 fick han anslag av Barndiabetesfonden för sitt projekt ”REsVERaTrol In T1D”. Målet med projektet är att bota typ 1-diabetes med hjälp av antioxidanten resveratrol i kombination med ett inflammationsdämpande läkemedel.

Olle Korsgren är professor i celltransplantation vid Uppsala universitet. Foto: Privat.

– Vi hoppas kunna skydda de insulinproducerande cellerna med hjälp av resveratrol som finns naturligt i bland annat vindruvor och jordnötter. Andra forskare har publicerat resultat som visar att resveratrol kan stärka de insulinproducerande cellerna. Tanken är att ge det i kombination med ett läkemedel som dämpar inflammationen i bukspottskörteln som vi menar uppstår vid typ 1-diabetes. Om detta fungerar och blir en godkänd behandlingsmetod hoppas vi att det här blir ett framtida botemedel för typ 1-diabetes. Drömscenariot vore att patienter som får aktiv behandling under två till tre år ska kunna bli friska och få en fungerande bukspottskörtel, säger Olle Korsgren.

I projektet studeras ett 40-tal vuxna patienter med typ 1-diabetes. Den ena halvan får dagliga kapslar med resveratrol medan den andra halvan får placebo. Studien är dubbelblind vilket innebär att varken forskarna eller patienterna i nuläget vet vem som fått aktiv behandling eller inte.

– Den ena gruppen är patienter som nyligen insjuknat och den andra är patienter som haft typ 1-diabetes under en längre period. Det vi hoppas kunna se är om resveratrol har god effekt på nyinsjuknade som har mer kvarvarande insulinproduktion. Vi vill även se om vi kan få skadade insulinproducerande celler att börja fungera igen hos dem som levt med typ 1-diabetes länge. Tyvärr vet vi inte resultaten förrän i slutet av studien, men än så länge har vi inte sett några biverkningar av resveratrol, säger han.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

I början av 2023 kommer forskargruppen presentera resultaten från sin forskning med resveratrol. I samband med detta inleder Olle och hans kollegor en ny studie tillsammans med forskare vid Göteborgs universitet. Målet är att då kunna hitta ett sätt att minska den inflammatoriska processen i bukspottskörteln som uppstår vid typ 1-diabetes.

I projektet studeras ett 40-tal vuxna patienter med typ 1-diabetes. Hälften av dessa får kapslar med resveratrol. Arkivbild: Adobe Stock.

– Efter att studien i Göteborg är avslutad hoppas vi kunna sjösätta en kombinationsstudie med resveratrol och en anti-inflammatorisk substans. Om våra tankar kring uppkomsten av typ 1-diabetes stämmer så är det två saker som måste ske. Dels måste vi stoppa inflammationen i bukspottskörteln, dels måste vi hitta ett sätt att återbilda de insulinproducerande cellöarna hos personer med typ 1-diabetes.

“Vi hoppas att behandlingen ska vara tillgänglig 2030 eller några år tidigare”

Om allt går vägen hoppas Olle att en botande behandling ska finnas tillgänglig för patienter med typ 1-diabetes innan 2030.

–  Det är en lång och kostsam utvecklingsprocess innan vi kan ge löften om en sådan framtid, men vi är väldigt hoppfulla. Vi hoppas att en kombinationsbehandling av dessa två delar ska återskapa den normala balansen i bukspottskörteln. Om detta lyckas kan personer med typ 1-diabetes bli friska och leva ett normalt liv, förhoppningsvis helt utan någon aktiv behandling. Om vi ser lovande resultat efter dessa studier hoppas vi att den här behandlingen ska vara tillgänglig 2030 eller några år tidigare.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Vad betyder stödet från Barndiabetesfonden för ert arbete?

– Stödet från Barndiabetesfonden är helt avgörande för att vi faktiskt kan driva den här kliniska studien. Jag vill tacka alla givare och hoppas att de ska känna att deras bidrag har en direkt koppling till vad vi som forskare kan erbjuda patienter med typ 1-diabetes. Det finns en oerhörd bredd i forskningen som Barndiabetesfonden stödjer vilket ger oss forskare möjligheten att förbättra livet för alla som lever med sjukdomen, säger Olle Korsgren.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}