{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Anna ska slå världsrekord samtidigt som hon samlar in pengar till forskningen

Senast uppdaterad: 2021-06-02

Under slutet av vecka 22 kommer eldsjälen och cyklisten Anna Friborg försöka slå världsrekord genom att cykla 60 mil på 24 timmar. I samband med evenemanget pågår en insamling till typ 1-diabetesforskningen.

Vid 18-tiden på lördagen den 5 juni inleder Varbergs-cyklisten Anna Friborg ett försök att slå världsrekord i en så kallad ultracykling. Anna, som tidigare cyklat till förmån för Barndiabetesfonden under initiativen ”Kust till kust” och ”Etikhus goes Everesting”, kommer nu att försöka cykla 60 mil på 24 timmar. Cykelutmaningen kommer genomföras på Volvo Cars testanläggning utanför Borås.

Anna Friborg har tidigare cyklat till förmån för forskningen kring typ 1-diabetes under initiativen "Kust till kust" och "Etikhus goes Everesting".

– Jag satte det här målet redan i höstas när jag såg att Elin Starup, som är en fantastisk cyklist från Danmark, satte världsrekord på nästan 57 mil. Då tänkte jag ”Tänk om jag klarar att cykla 60 mil, då sätter jag ett nytt världsrekord”. Det här är ju en annorlunda grej i raden av projekt som jag gjort på sistone. När jag bestämde mig för detta kände jag att jag ville samla in pengar till Barndiabetesfonden igen, det vill jag göra i samband med alla mina spektakulära projekt, säger Anna Friborg.

För att kunna genomföra världsrekordförsöket på ett säkert och effektivt sätt kommer hon få stöd av ett team på nio personer som ska hjälpa till med mat, reparation av cykel och övrig logistik. Tre av medlemmarna i teamet har utbildats av cyklingsorganisationen World Ultracycling Association (WUCA) för att säkerställa att världsrekordet blir giltigt.

– Det finns väldigt många regler som behöver hållas för att det här ska bli giltigt. Volvos varvbana är 6,2 kilometer lång och jag måste köra samma bana så det kommer bli nästan 100 varv om det går som tänkt. I mitten av banan finns det skogspartier så då måste jag ha en följebil som åker efter och ser till att jag inte tar några genvägar. Varje varv dokumenteras och klockorna som används får ha en felmarginal på max två sekunder per dygn, säger hon.

I samband med världsrekordförsöket har Anna fått stöd av flera sponsorer. ICA Kvantum i Varberg bidrar med 2 500 kronor för mat, Finnveden Säljkraft har skänkt 1500 kronor till Barndiabetesfonden, cykelföretaget Sigr bidrar med kläder och livsmedelsföretaget Umara kommer stötta försöket med näringsdrycker. 

Vad är ditt mål med det här världsrekordförsöket?

Ett team på nio personer kommer hjälpa Anna vid världsrekordförsöket.

– Jag vill inspirera andra människor till att utmana sig själva både stort och smått. Ofta är man själv sin egen begränsning och säger ”Det där skulle jag aldrig klara”. Mina barn säger det ibland och då svarar jag bara ”Nej det kan du inte, inte om du säger så”. På pappret ska jag inte kunna leverera de här resultaten som jag har gjort. Jag är en heltidsarbetande, ensamstående trebarnsmamma som aldrig har tränat i mitt liv, men ändå står jag här och ska försöka ta världsrekord. Jag vill få människor att säga att ingenting är omöjligt. Min förhoppning är också att vi ska kunna samla in pengar till den viktiga forskningen så att barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes kan få bättre hjälpmedel och ett botemedel i framtiden, säger hon.

Förutom det tidsbestämda världsrekordet på 24 timmar kommer Anna att försöka slå två distansrekord på 48 respektive 50 mil. 

På Facebook kan du se världsrekordförsöket live och följa Annas resa i bilder och video. Klicka här för att komma till Facebook-sidan.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Vill du vara med och cykla eller springa för typ 1-diabetesforskningen?

Gör som Anna och cykla till förmån för typ 1-diabetesforskningen. Skriv i din e-postadress i formuläret nedan så hjälper vi dig. 

×
  • {{ node.Name }}