Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nyheter


Dystra siffror om diabetes i världen

Diabetesportalen - Tord Ajanki, externlänk
Var elfte vuxen i världen har diabetes, svindlande 463 miljoner. 38 miljoner fler på två år. Diabetes är sedan flera år de snabbast växande folksjukdomen, forskarna talar om en världsomspännande epidemi. Om tio år, 2030, är antalet 578 miljoner. Om 25 år, 700 miljoner.
Läs mer>>

Nytt rekordår med 22 miljoner till forskningen!

Pressmeddelande, externlänk
Barndiabetesfonden har anslagit över 22 miljoner kronor till svensk forskning 2019, fördelat över 32 st forskningsprojekt och de två Johnny Ludvigsson-priserna.
Läs mer>>

Studie testar ny terapi för typ 1 diabetes

Nordiske Medier Newsroom, externlänk
Intressant studie, men givetvis än så länge alltför tidigt att våga tro något. I en tidigare studie i Alabama, USA fick man ingen effekt, men det kan bero på dosering etc, så GABAstudien är mycket intressant.
/Johnny Ludvigsson

Kan rotavirusvaccin förhindra eller fördröja insjuknandet i typ 1-diabetes?

Läkartidningen - Debatt, externlänk
Det finns studier i Australien och USA som talar för att Rotavirusvaccination kan minska risken för typ 1 diabetes, och andra studier (ex i Finland) som inte visar något skydd. Vi har pågående planering av studier i Sverige för att se på effekten av Rotavirusvaccination som blivit nationellt införd i Sverige 1 sept 2019.
/Johnny Ludvigsson

Barndiabetesfonden 30-årsjubilerade med internationellt symposium

Den 17-18 oktober firade Barndiabetesfonden 30 år med ett vetenskapligt symposium i Linköping, samtidigt som den nya kampanjen #BlåKnuten lanserades till förmån för forskningen!
Läs mer>>

Svensk forskning i topp till årets Johnny Ludvigsson-priser

Pressmeddelande, externlänk
Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-priser 2019 delades båda ut till forskare verksamma i Sverige. Priset för Framstående Barndiabetesforskning i Norden gick till Per-Ola Carlsson i Uppsala, och priset till Yngre Barndiabetesforskare i Sverige tilldelades Araz Rawshani i Göteborg.
Läs mer>>

Blå knuten samlar in till mer forskning mot typ 1 diabetes

Pressmeddelande, externlänk
Barndiabetesfondens fyller 30 år och lanserar #BlåKnuten som en symbol för kampen att besegra typ 1 diabetes. 900 barn och lika många vuxna insjuknar varje år i Sverige och fortfarande finns inget botemedel. Kampanjen är startskottet för en långsiktig satsning för att höja medvetenheten om typ 1 diabetes och behovet av mer forskning.
Läs mer>>

Kronprinsessan besöker Barndiabetesfondens 30-årsjubileum i Linköping

Pressmeddelande, externlänk
Torsdagen den 17 oktober besöker Kronprinsessan Linköping för att delta vid Barndiabetesfondens 30-årsjubileum. Läs mer>>

Läkare ville inte ta blodsockertest – missade sexåringens diabetes

Kommentar av Johnny Ludvigsson: Tyvärr är okunskapen fortfarande stor även inom sjukvården. OM föräldrar misstänker att deras barn har typ 1 diabetes så ska de stå på sig, och kräva blodsockerbestämning och även ett HbA1c (långtidsblodsocker). Är barnet påverkat så ska de åka till akutmottagning på en barnklinik direkt. 

Skåneforskare: Snart finns det ett vaccin mot typ 1 diabetes

Kommentar av Johnny Ludvigsson: Det finns onekligen en del fakta som talar för att virus är med i spelet vid uppkomst av typ 1 diabetes, åtminstone i en del fall. Men det är långt ifrån bevisat. Det pågår studier att försöka ta fram vaccin mot vissa så k enterovirus (tarmvirus). När det är klart, vilket kan ta år, så behöver det prövas på tiotusentals barn som behöver följas upp under ett antal år innan man kan se om vaccinet förebygger några fall av typ 1 diabetes. (På sådana som redan har diabetes har vaccinet ingen förväntad effekt  utan tanke är att förebygga).

Ärftlig risk för diabetes kopplad till bakteriefloran

– Vissa bakteriestammar ser vi inte alls hos individer med hög risk, medan de finns hos individer med låg genetisk risk för att utveckla typ 1 diabetes. Det är mycket intressant, eftersom det skulle kunna innebära att dessa bakteriestammar har betydelsefulla positiva effekter och kanske en dag kan bli användbara i behandlingar för att förhindra uppkomsten av autoimmuna sjukdomar. Det kan också vara så att den höga genetiska risken leder till att dessa bakteriestammar inte förmår överleva i tarmen, säger Johnny Ludvigsson, senior professor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet och överläkare vid H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Rotavirus Vaccination Tied to Lower Risk for T1DM in Children

Kommentar av Johnny Ludvigsson: I Finland har man inte kunnat påvisa nedgång i T1D-incidence relaterat till Rotavirusvaccination, men studier i både Australien och USA antyder detta. Kanske kan vi hoppas på färre småbarn med typ 1 diabetes när nu Rotavirusvaccination från 1 sept 2019 införs nationellt i Sverige!

Jubileumskonsert - Barndiabetesfonden 30 år

En konsert med anledning av Barndiabetesfondens 30-årsjubileum i närvaro av HKH Kronprinsessan Victoria, beskyddare av Barndiabetesfonden. 

Välgörenhetsdag 1 september i Vadstena till förmån för Barndiabetesfonden

Event:  1 september 2019

Den 1:a september arrangeras en sprakande evenemang i Vadstena till förmån för Barndiabetesfonden. Det bjuds på konsert i Vadstena Klosterkyrka med Tommy Körberg och Helen Sjöholm, 3 rättersmiddag och kvällskonsert på Vadstena slott med Martin Stenmarck, Natalie Bergqvist, Hanna von Spreti samt en hemlig stjärnartist! Det vill du inte missa! Biljetter säljs på ticketmaster!

Barndiabetes i skolan: ”Jag tog inte mina mediciner för jag skämdes”

Se hur Freja Eriksson berättar hur hon hamnade i ett livsfarligt tillstånd i skolan. Sjukdomen är fortfarande en gåta och inget barn har hittills kunnat botas, berättar Johnny Ludvigsson, professor och grundare till Barndiabetesfonden. Därför är det oerhört viktigt att lärare och personal har kunskap kring sjukdomen. En ny undersökning visar att 3 av 4 barn saknar stödperson i skolan.
 

Det här visste du inte om typ 1 diabetes , del 2 "Jag har en enorm sömnbrist som jag aldrig kommer kunna ta igen”

Artikelserie:  Det här visste du inte om typ 1 diabetes. Barndiabetesfonden 1 aug 2019 - del 2 av 7

Det här är en del i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid.
Familjen Frösslund kan aldrig göra något spontant: ”Alla avvikelser från rutinen medför en risk” Att dygnet runt behöva följa blodsockret på sitt barn med typ 1 diabetes innebär en ständig oro. Det är inte konstigt att många föräldrar vittnar om utmattning och förlorad sömn.

 

 

Det här visste du inte om typ 1 diabetes , del 1

Artikelserie:  Det här visste du inte om typ 1 diabetes. Barndiabetesfonden 1 aug 2019 - del 1 av 7

Säg ordet typ 1 diabetes och vissa kanske tänker att det är någonting som är lite besvärligt att leva med. En sjukdom som försvårar vardagen, visst, men inte allvarlig på riktigt. Oftast inte dödlig. Insulinsprutor i tid och otid, lite mindre lördagsgodis, ibland yrsel och illamående. Ingenting kunde vara mer fel. Typ 1 diabetes är en tuff, obotlig och livshotande sjukdom som drabbar våra barn och ungdomar. Det här är den första i en serie artiklar för att utrota fördomarna, öka insamligen till forskningen och att ge de drabbade och deras familjer en ljusare framtid. 


Can a drug that delays the onset of type 1 diabetes be a success?

Extern länk: Forbes.com - John LaMattina, 25 juni 2019

-Intressant och viktig diskussion kommenterar Johnny Ludvigsson. Det viktiga med studien är att den ger stöd för att det är MÖJLIGT att påverka sjukdomsförloppet, men mycket forskning  återstår innan det finns enklare, säkra sätt att hejda utvecklingen av typ 1 diabetes, 


Årets avhandling kartlade hjärt-kärlsjukdom vid diabetes

Extern länk: Läkartidningen, 4 juni 2019

Aidin Rawshani, läkare och forskare vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, fick fakultetens stora pris för årets bästa avhandling.

Transplanterade celler avslöjar tidiga tecken på typ 1-diabetes

Nyhet: Karolinska Institutet -  17 maj 2019

Ny studie från Karolinska Institutet visar att Langerhanska öar transplanterade till främre ögonkammaren kan utgöra viktiga rapportörer för autoimmunitet och utvecklingen av typ 1-diabetes.
 

Barndiabetesdagen i Malung 25 maj!

Nyhet: Redaktionen 26 april 2019 

I år anordnar föreningen Wilmas Vänner – föreningen bakom Barndiabetesgalan i Malung i november – även Barndiabetesdagen den 25/5 kl 10-15 på Orrskogen, Folkets Park Malung. Vi välkomnar alla från när och fjärran!

Ny unik insulinpenna för diabeteiker

Nyhet: Svt - Frida Björk, 19 mars 2019 

En ”smart” insulinpenna som nu testats i Sverige kan ge diabetiker en enklare och bättre behandling, menare forskare vid Sahlgrenska akademin. Pennan läser av patientens värden och gör det möjligt att kommunicera i realtid med läkaren på distans. 

 

Barndiabetesdagens lokalförening i Ulricehamn har bildats

Nyhet: Redaktionen 10 mars

Vi har den stora glädjen att välkomna ännu en lokalförening - Barndiabetesfondens Lokalförening Ulricehamn. Barndiabetesfonden och Barndiabetesfondens Riksförening önskar varmt välkomna i gemenskapen.

   

Does vaccination against rotavirus also protect against type 1 diabetes?

Nyhet: Biospace.com - Chelsea Weidman Burke, 25 feb 2019 

The rotavirus vaccine may be pulling double duty; it not only protects young children against a potentially life-threatening rotavirus infection but may also reduce their likelihood of developing type 1 diabetes.

 

Riktlinjer för diabetes kan vara felaktiga

Nyhet: TT - 27 feb 2019 

De nationella riktlinjerna för blodtryck, blodfetter och blodsocker vid typ 1-diabetes kan vara för högt satta, det visar en ny studie från Göteborgs universitet. Med hjälp av AI-teknik har studien undersökt vilka faktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och förtida död hos diabetiker.

Nystart för lokalföreningen i Göteborg!

Nyhet: Redaktionen 8 februari 2019  

I Göteborg har det nu bildats en interrimsstyrelse för att åter börja bedriva verksamhet inom Barndiabetesfondens Lokalförening Göteborg.
 

Informationen gick inte fram - barn med diabetes hamnade på intensiven.

Nyhet: Norrkopingnews.se 

BVC misstänkte typ 1 diabetes på ett litet barn, bad föräldrarna att snabbt söka vård men informationen gick inte fram. Två veckor senare var läget kritisk och barnet tvingades vårdas på intensiven.


Gåtan kring typ 1 diabetes behöver lösas!

Nyhet: Alingsås tidning 3 januari 2019

Läs Andrea Reich artikel om typ 1 diabetes i Alingsås Tidning

×
  • {{ node.Name }}