{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nyheter

Senast uppdaterad: 2024-03-01

Här publiceras nyheter och kommande event som rör typ 1-diabetes, forskning och Barndiabetesfonden.

Senaste nyheterna

  • Forskning på typ 1-diabetes belönas

    Dr Malin Flodström-Tullberg, professor i typ 1-diabetes vid Karolinska institutet, får årets Johnny Ludvigsson-pris till framstående forskare i Norden. Priset får hon för sin forskning kring mekanismerna kring typ 1-diabetes uppkomst och utveckling.

    Läs mer →
  • Nobelpristagare viktiga för forskningen på typ 1-diabetes

    Det började med maskar och slutade med Nobelpris. Årets pristagare i medicin upptäckte att det finns miRNA (mikro-RNA) – små molekyler som reglerar när gener slås på och av i en cell, och därmed styr cellens utveckling. Mekanismen förklarar hur stamceller, celler som ännu inte har utvecklats till att ha en specifik funktion i kroppen, utvecklas till specialiserade celler, exempelvis insulinproducerade betaceller.

    Läs mer →
  • PRESSMEDDELANDE 2024-09-25: Världsledande forskare på jubileumssymposium

    Är det dags att screena barn för typ 1-diabetes? Den aktuella frågan diskuteras när några av världens främsta forskare inom typ 1-diabetes kommer till Stockholm i samband med Världsdiabetesdagen.

    Läs mer →
  • Extra årsmöte i Barndiabetesfondens riksförening

    Den 15 oktober klockan 19.00-19.30 håller Barndiabetesfondens Riksförening ett extrainsatt årsmöte via Zoom.

    Läs mer →
  • Mycket frukt, havre och råg under tidig uppväxt kan öka risken för typ 1-diabetes

    Den som äter mycket frukt, havre och råg under tidig uppväxt, kan öka risken för att utveckla typ 1-diabetes. Bär verkar däremot ge ett skydd. Det visar ny finsk forskning som presenteras på en internationell forskningskonferens i Madrid i dag.

    Läs mer →
  • Åsa Soelberg slutar som generalsekreterare

    Efter fem år som generalsekreterare på Barndiabetesfonden är Åsa Soelberg nu redo för nya utmaningar. Under sina år på Barndiabetesfonden har Åsas största fokus varit att skapa en effektiv och professionell insamlingsorganisation för att öka stödet till forskningen. Trots ett tufft omvärldsläge med pandemi, krig och inflation har Barndiabetesfonden, under ledning av Åsa Soelberg, lyckats dela ut 100 miljoner kronor till forskningen, att jämföra med ca 121 miljoner kronor under de föregående 29 åren.

    Läs mer →
  • Insulin en gång i veckan kan bli verklighet om forskare lyckas

    Fyra nya forskningsprojekt är på väg att utveckla GRI-insulin, det vill säga insulin som reagerar på glukos i blodet. Lyckas de kommer behandlingen för typ 1-diabetes revolutioneras.

    Läs mer →
  • Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-priser 2024

    Ansökningsperioden öppnar senare i augusti och kommer att vara öppen till 15 oktober. Välkommen med din ansökan då.

    Läs mer →
  • Italien först med screening

    Det italienska parlamentet fattade i september beslut att börja screena alla barn upp till och med 17 år för risken att utveckla de autoimmuna sjukdomarna typ 1-diabetes och celiaki.

    Läs mer →
  • Rekordstor ökning av antalet små barn som insjuknar i typ 1-diabetes - ökning med 62 procent på fem år

    Allt fler små barn insjuknar i typ 1-diabetes. Mellan 2018 och 2022 har antalet som får sjukdomen innan fem års ålder ökat med 62 procent i Sverige. Barndiabetesfonden släpper idag en rapport som lyfter ny statistik, och belyser de utmaningar och missuppfattningar som omger den livshotande sjukdomen.

    Läs mer →
×
  • {{ node.Name }}