{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nyheter

Senast uppdaterad: 2024-03-01

Här publiceras nyheter och kommande event som rör typ 1-diabetes, forskning och Barndiabetesfonden.

Senaste nyheterna

 • Italien först med screening

  Det italienska parlamentet fattade i september beslut att börja screena alla barn upp till och med 17 år för risken att utveckla de autoimmuna sjukdomarna typ 1-diabetes och celiaki.

  Läs mer →
 • Rekordstor ökning av antalet små barn som insjuknar i typ 1-diabetes - ökning med 62 procent på fem år

  Allt fler små barn insjuknar i typ 1-diabetes. Mellan 2018 och 2022 har antalet som får sjukdomen innan fem års ålder ökat med 62 procent i Sverige. Barndiabetesfonden släpper idag en rapport som lyfter ny statistik, och belyser de utmaningar och missuppfattningar som omger den livshotande sjukdomen.

  Läs mer →
 • Barndiabetesfonden får treårigt projektstöd på 8,375 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden

  Vi är så glada och stolta att kunna berätta att vi får beviljat projektstöd på 8,375 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden. Stödet avser projektet ”Utveckling av resurscenter för personer som lever med typ 1-diabetes”. Målet med projektet är att etablera ett resurscenter inom Barndiabetesfondens Riksförening. Detta för att kunna erbjuda skräddarsytt stöd i form av olika tjänster samt utbildnings- och informationsmaterial till barn och ungdomar med 1-diabetes, deras familjer och andra personer drabbade av sjukdomen.

  Läs mer →
 • Studentliv utmanande för unga med typ 1-diabetes

  Universitetsstuderande med typ 1-diabetes får ofta problem med att hantera sin sjukdom. Det stressiga och många gånger ostrukturerade studentlivet skapar svårigheter, samtidigt som många flyttar hemifrån och för första gången ska hantera sin sjukdom helt själva.

  Läs mer →
 • Johnny Ludvigssons minnesord om Berit Malmqvist

  Norrköpingsprofilen Berit Malmqvist har gått bort vid en ålder av 90 år. Berit var en viktig ambassadör för Barndiabetesfonden och har med stort hjärta och engagemang samlat in över en miljon kronor till Barndiabetesfonden.

  Läs mer →
 • Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-priser 2024

  Nomineringsperioden för 2024 års Johnny Ludvigsson-priser är stängd.

  Läs mer →
 • Ny klocka kan läsa av blodsocker

  Dexcom kommer inom kort att lansera en CGM (kontinuerlig blodsockermätare) som inte kräver en mobiltelefon för att avläsa värden. I stället ska värdena kunna skickas direkt till en smartwatch.

  Läs mer →
 • 18 ICA Maxi-butiker i kampen mot typ 1-diabetes

  Under våren inleder Barndiabetesfonden ett nytt samarbete med sammanlagt 18 ICA Maxi-butiker i Stockholmsområdet, Södertälje, Uppsala och Visby. Genom samarbetet kommer de att på olika sätt sprida kunskap om typ 1-diabetes och samla in pengar till forskningen för att förebygga, bota och lindra sjukdomen.

  Läs mer →
 • 19,4 miljoner till forskning kring typ 1-diabetes

  Tack vare gåvor från företag, privatpersoner och föreningar kan Barndiabetesfonden stolt meddela att vi fortsätter vara den största finansiären av typ 1-diabetesforskning i Sverige. Utifrån rekommendationer från Barndiabetesfonden vetenskapliga råd delar stiftelsen Barndiabetesfonden totalt ut över 19,4 miljoner kronor till 26 olika forskningsprojekt som syftar till att förebygga, bota eller lindra typ 1-diabetes.

  Läs mer →
 • Pristagare gör framsteg med typ 1-vaccin

  Finska forskare har nyligen avslutat en studie av ett vaccin som skulle kunna förebygga vissa fall av typ 1-diabetes. Resultaten är lovande och nu ska vaccinet testas på barn.

  Läs mer →
×
 • {{ node.Name }}