{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Etikhus och Anna Friborg cyklade in över 80 000 kronor till typ 1-diabetesforskningen

Senast uppdaterad: 2021-04-15

I mitten av april genomförde cyklisten Anna Friborg och företaget Etikhus en Everesting för att samla in pengar till typ 1-diabetesforskningen. Efter den över 12 timmar långa cykelutmaningen hade man samlat in över 80 000 kronor till forskningen.

Det var under tisdagen den 13 april som anställda på Varbergs-företaget Etikhus blev utmanade av cyklisten och läkaren Anna Friborg i en så kallad Eversting. Everesting är en internationell cykelutmaning som går ut på att cykla 8 848 meter (samma höjd som Mount Everest) i samma backe upp och ned. Anna cyklade hela sträckan på egen hand medan anställda på Etikhus fick turas om att genomföra loppet. I samband med cykelutmaningen pågick en insamling till förmån för Barndiabetesfonden och typ 1-diabetesforskningen. Pär Börjesson, ägare till Etikhus, berättar att Etikhus själva bidragit med över 8 000 kronor till insamlingen.

– Vi fick frågan av Anna om vi ville vara med och om vi i så fall kunde tänka oss att bidra med 8 848 kronor till Barndiabetesfonden, om det skulle bli så att vi kom i mål före henne. Vi fick ju vara fyra personer så det var klart att vi skulle komma före Anna men då tänkte vi att vi kunde göra mer för att bidra. Därför tog vi hjälp av våra samarbetspartners, både entreprenörer och leverantörer som gick in som medsponsorer. Inför eventet gjorde vi därför olika sponsorpaket som gjorde att företagen antingen kunde skänka samma summa som oss, halva summan på 4 424 kronor eller skänka pengar för varje höjdmeter som vi cyklade mer än Anna, säger han.

Cykelutmaningen startade klockan 06.00 på morgonen och avslutades vid 18.30-tiden när både Anna och de anställda på Etikhus hade genomfört loppet. Målsättningen med evenemanget var att samla in 50 000 kronor till typ 1-diabetesforskningen, men i skrivande stund har insamlingen, tack vare företag och privatpersoner, samlat in över 80 000 kronor till Barndiabetesfonden.

– Jag är så glad över att jag klarade det och så tacksam över den enorma mängden pengar som Etikhus fått in till Barndiabetesfonden. Jag ville göra detta för att fortsätta öka medvetenheten och kunskapen om typ 1-diabetes och bidra till typ 1-diabetesforskningen, säger Anna Friborg.

Barndiabetesfondens generalsekreterare Åsa Soelberg hyllar insamlingsinitiativet och engagemanget.

– Vi är så tacksamma över det här fantastiska stödet till typ 1-diabetesforskningen. Det är så fint att Anna Friborg, Etikhus och andra eldsjälar stöttar oss med den här typen av initiativ. Nu hoppas vi att fler ska vilja vara med och öka stödet till den livsviktiga forskningen med insamlingsinitiativ och andra aktiviteter i framtiden, säger hon.

Vill du också starta en insamlingsaktivitet till förmån för typ 1-diabetesforskningen?

Fyll i formuläret nedan så tar vi kontakt med dig och hjälper dig med ditt initiativ. 

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Se en video från cykelutmaningen nedan

×
  • {{ node.Name }}