{{ node.Name }} {{ node.Name }}

De cyklar ”Kust till kust” för att stötta typ 1-diabetesforskningen

Senast uppdaterad: 2021-02-12

Anna Friborgs bror drabbades av typ 1-diabetes på slutet av 1980-talet och i somras insjuknade Madelene Thomsens 15-åriga son. Nu cyklar de under initiativet ”Kust till kust” för att samla in pengar till typ 1-diabetesforskningen.

Vännerna Anna Friborg och Madelene Thomsen lärde känna varandra när de deltog i Team Rynkeby (ett internationellt insamlingsprojekt till förmån för Barncancerfonden) 2015. Båda deltog för att visa sitt stöd för kollegor vars barn hade drabbats av cancer. Efter att ha genomfört det 120 mil långa loppet, som spände sig från Skåne till Paris, växte passionen för cykling. Efter Team Rynkeby har båda fortsatt med olika motions- och tävlingslopp och under 2020 började det stora engagemanget för typ 1-diabetes. Annas lillebror drabbades av typ 1-diabetes som 11-åring i slutet av 1980-talet, och i juli förra året insjuknade Madelenes 15-åriga son Emil.

– Det blev en fullständig chock för hela familjen. Som tur var fick vi ett diabetesteam på akutvården i Halland som verkligen är helt enastående. Utan de hade vi inte tagit oss ur den första chockfasen så fort som vi gjorde. Nu vill vi att människor ska göra mer för Barndiabetesfonden och typ 1-diabetesforskningen. Vi vill öka kunskapen om sjukdomen och visa vårt stöd för alla barn och ungdomar som drabbas, säger Madelene.

– När Maddes son blev sjuk kände jag att det var ett tecken. Jag tänkte direkt att hon och jag tillsammans måste göra någonting för typ 1-diabetesforskningen, säger Anna.

Madelene och Anna träffades på Team Rynkeby 2015.

För att visa sitt stöd för alla som lever med typ 1-diabetes kommer Anna, med stöd av Madelene som kommer köra servicebilen, att cykla sträckan Varberg-Nyköping under initiativet "Kust till kust". Under vecka sju kommer de cykla den cirka 50 mil långa turen med stopp i Jönköping och Linköping, samtidigt som en insamling till Barndiabetesfonden kommer att pågå.

Anna och Madelene testcyklade längs Kattegattleden.

– I december förra året testcyklade vi sträckan Helsingborg-Göteborg på cirka 40 mil via Kattegattleden och senast i januari cyklade vi mellan Varberg och Kinna. När vi cyklade Kattegattleden kunde vi samla in 11 300 kronor till Barndiabetesfonden och nu hoppas vi kunna samla in ännu mer till forskningen. Vi hoppas att detta ska bidra till att forskarna hittar ett botemedel lite snabbare, säger Madelene.

För att kunna genomföra cykelturen på ett säkert sätt har Anna och Madelene fått stöd i form av kostnadsfria hotellövernattningar, hemkörning av mat och reservdelar för att på egen hand kunna laga cykeln om den skulle gå sönder på vägen.

– Det är bara jag och Madelene som gör den här resan och vi får all mat från ICA Kvantum så vi behöver inte gå in någonstans på vägen för att köpa vatten eller mat. Vi tankar med betalkort utomhus och kommer att hålla oss på hotellrummet när vi gör våra stopp. Vi har med oss alla tänkbara reservdelar för cykeln, och jag har även fått låna en reservcykel så att jag kan byta utan att vara i kontakt med andra människor, säger Anna.


Anna, som idag arbetar som läkare, hoppas att insamlingen ska hjälpa till att göra livet lättare för de människor som lever med typ 1-diabetes idag.

– I mitt arbete ser jag dagligen människor som har drabbats av direkta, akuta komplikationer som höga och låga blodsocker, men också patienter som har fått sena komplikationer som ögon-, kärl- och njursjukdomar. Det hade varit fantastiskt att få vara med att minska lidandet och sjukhusvistelserna för människor i framtiden. Dit kan vi bara nå genom en intensiv forskning och ökad kunskap om den här sjukdomen, säger hon.

Anna och Madelene vill lösa den blå knuten.

För att stötta Annas och Madelenes insamling swishar du valfritt belopp till Barndiabetesfondens swishnummer 900 05 97 och märker din gåva ”Kust till kust”.

Anna Friborg
Ålder:
48 år.
Yrke:
Överläkare vid Hallands sjukhus Varberg.
Familj:
Sönerna Oskar 10 år, Gustav 12 år och Nils 14 år.
Bor: Varberg.
Fritidsintressen:
Cykling och friluftsliv.

Madelene Thomsen
Ålder:
50 år.
Yrke:
Egenföretagare.
Familj:
Gift med Magnus. Tillsammans har de sönerna Emil 16 år och Wilhelm 19 år.
Bor: Träslövsläge utanför Varberg.
Fritidsintressen:
Cykling, garuda flow, yoga, pilates och resor.

Följ Annas och Madelenes resa på:

Facebook Instagram

Om du inte har Facebook eller Instagram kan du följa deras resa i bilder och video här. 

Vill du vara med och cykla eller springa för typ 1-diabetesforskningen?

Gör som Anna och Madelene och arrangera lopp till förmån för typ 1-diabetesforskningen. Skriv i din e-postadress i formuläret nedan så hjälper vi dig. 

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}