MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Insulin en gång i veckan kan bli verklighet om forskare lyckas

Senast uppdaterad: 2024-08-13

Fyra nya forskningsprojekt är på väg att utveckla GRI-insulin, det vill säga insulin som reagerar på glukos i blodet. Lyckas de kommer behandlingen för typ 1-diabetes revolutioneras.

Glukosresponsivt insulin (GRI) är ett insulin som aktiveras vid vissa glukosnivåer i blodet. Det är det närmaste forskare har kommit att imitera en fungerande egenproduktion. Fungerande GRI skulle innebära att en person med typ 1-diabetes skulle kunna ta en spruta en gång i veckan, eller ännu mer sällan, insulin som sedan aktiveras när kroppen behöver det. Behandlingen skulle därmed bli både enklare och säkrare, eftersom insulinet skulle kunna parera svajigt blodsocker och därmed ge jämnare nivåer. GRI-forskningen sägs ha gjort stora framsteg den senaste tiden, men ännu finns inget potentiellt fungerande insulin.

De aktuella forskningsprojekten bedrivs i USA, Australien och Kina och har bland annat fått finansiering av de brittiska och amerikanska insamlingsfonderna Breaktrough T1D och JDRF. Ytterligare två projekt har fått finansiering samtidigt. Det ena gäller ett ultrasnabbverkande insulin och det andra gäller insulin med glukagonfunktion. De olika projekten får dela på 36 miljoner kronor.

 

Åsa Sturestig
Sakkunnig typ 1-diabetes och forskning
 Skicka e-post

Åsa arbetar med att producera inlägg och artiklar om allt som rör Barndiabetesfonden och typ 1-diabetes.

×
  • {{ node.Name }}