{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Vanliga frågor om testamenten

Senast uppdaterad: 2021-05-26

Här hittar du som vill testamentera till Barndiabetesfonden svar på några av de vanligaste frågorna när det kommer till ditt testamente.

Kan jag testamentera till Barndiabetesfonden även om jag har barn?

Ja, det går bra. Dina barn har alltid rätt till sin laglott vilket motsvarar hälften av arvslotten. Den andra hälften kan du förfoga över genom ditt testamente.

Måste jag ha vittnen?

Ja, det är mycket viktigt. Det ska vara två vittnen närvarande när du skriver under ditt testamente. Vittnena får inte vara nära släkt med dig och inte heller ärva något enligt testamentet. De ska veta att det är ett testamente men behöver inte känna till innehållet. Det är viktigt att de är närvarande samtidigt och att de ser att du skriver under. I annat fall är testamentet inte korrekt och kan då underkännas. 

Vad händer om jag inte har skrivit något testamente?

Har du inte skrivit ett testamente bestämmer lagen vem som ska ärva dig. Dina barn har alltid rätt till sin laglott, det vill säga halva arvslotten. Dina barn kan dock välja att avstå sin del om du i ditt testamente uttryckt en annan vilja. Finns det varken arvingar eller testamente går hela arvet till Allmänna arvsfonden.

Var kan jag få hjälp med mitt testamente?

Är du gift eller sammanboende och har barn från ett tidigare äktenskap eller relation, är det klokt att ta reda på vad som gäller så att det blir som du vill. Det kan därför vara värt att betala en jurist som är väl insatt i arvsrätt för en stunds rådgivning. Fråga din bank om de kan hjälpa till eller vänd dig till en juristfirma eller en större begravningsbyrå. Just nu kan du även via Barndiabetesfondens samarbete med den digitala juristbyrån Lawly enkelt, kostnadsfritt och digitalt upprätta ett testamente via deras tjänst. Under tiden du skriver ditt testamente finns Lawlys jurister tillgängliga i chatten för att svara på dina frågor. Läs mer om hur du upprättar ett testamente via Lawly här.

Går det att göra ändringar och tillägg i ett redan skrivet testamente?

Det är inga problem att ändra ett testamente. Du kan ändra ditt testamente hur många gånger du vill så länge du tänker på formkraven. Däremot ska du inte göra dina ändringar direkt i testamentet, då kan det leda till att det blir ogiltigt. Vill du ändra eller lägga till något så kan du göra det i ett tilläggstestamente, eller skriva ett helt nytt testamente med dina ändringar eller tillägg. Skriver du ett helt nytt testamente bör du riva sönder det tidigare, så att det inte uppstår några missförstånd. Glöm inte att ditt tilläggstestamente också måste bevittnas av två personer.

Kan jag testamentera all typ av egendom?

Ja, när Barndiabetesfonden ärver lösöre som smycken, tavlor, bilar och annat går en auktionsförrättare och en värderare igenom sakerna och värderar dem. De säljs sedan på auktion. Fastigheter och bostadsrätter säljs av mäklare på den öppna marknaden. 

Vad händer med mina tillhörigheter om jag testamenterar allt till Barndiabetesfonden?

Om du inte skrivit några särskilda önskemål kommer vi att ta hand om dina tillgångar med hjälp av en dödsboutredare. Vi frågar anhöriga om de vill ta emot minnesföremål som brev och fotografier. Om inte så förstörs de för att de inte ska hamna i orätta händer. Lösöret värderas och säljs därefter oftast på auktion. Fastigheter, bostadsrätter och värdepapper överlåts till Barndiabetesfonden och säljs av oss på öppna marknaden. Med anledning av den verksamhet vi bedriver är vi befriade från kapitalvinstskatt. Det gör att hela behållningen av försäljningen kan gå till forskningen kring typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}