{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Så här kan du underlätta din väns vardag

Ett liv med typ 1 diabetes är varken lätt eller rättvist. Att ditt barn, vän, förälder, partner eller kollega har drabbats är inte ju inte deras fel. Det går inte att leva på ett visst sätt för att undvika diagnosen, och det är i dagsläget inte heller möjligt att bli frisk.

Många som lever i närheten av någon med typ 1-diabetes har vid något tillfälle uttryckt att de, om det hade varit möjligt, gärna skulle byta med dem och ta diabetesen ifrån dem.

Det är ju inte fysiskt möjligt,men det du som närstående KAN göra är att göra livet lite lättare på olika sätt. Här har vi listat några tips på hur du kan underlätta din väns, ditt barns eller din kollegas vardag.

Agera miniräknare

Många som lever med typ 1 diabetes räknar dagligen kolhydrater till samtliga måltider.
Det är gram kolhydrater, kvoter och matvikt som spelar in, och ibland kan det kännas övermäktigt. Erbjud dig att göra uträkningen någon gång - tacksamheten är garanterad!

Ta ett barnvaktspass

Om en person med typ 1 diabetes har barn kan det vara skönt med en barnfri dag, kväll ellerhelg för att kunna fokusera på sig själv lite. Samma sak kan gälla om det är barnet som har T1D, och de ständigt vakande föräldrarna behöver en liten paus. Se i det fallet till att ta reda på allt om barnets vård innan du tar över - både för din, föräldrarnas och barnets skull - det kommer uppskattas.

Skicka pepp

Ett liv med typ 1 diabetes är just det: varje dag, hela livet. I dagens digitaliserade samhällekan vardagliga små meddelanden göra stor skillnad. Kanske stöter du på en artikel om ny, spännande och optimistisk forskning? Kanske hittar du någon rolig meme? Skicka dem!

Ta över vardagsbestyr

Kanske kan du som partner, dotter, son, mamma eller pappa ta ut en fullmakt på apoteket och på så sätt kunna hämta ut insulin och hjälpmedel åt personen med typ 1 diabetes i din närhet? På så sätt minskar antalet to-dos i vardagen lite, och viss stress kanske lättar. Du kan också erbjuda dig att organisera och städa ur lådan/skåpet med diabetesprylar därhemma - något som inte alla tycker är jätteroligt att göra.

Prata lite

Ibland räcker frågan “​Hur mår du?​” för att en person med typ 1 diabetes ska känna stöd. Känna att hen inte är helt ensam i sin kamp. Att du ger av din tid, och verkligen visar att du bryr dig, kan göra stor skillnad under en motig dag.

Har du något bra tips?

Skicka dem till ​nyhetsbrev@barndiabetesfonden.se​så lägger vi till det här i artikeln! Tillsammanskan vi stötta och stärka varandra.

Hjälpte denna artikel dig?

Var med i kampen mot typ 1-diabetes!

Med ditt stöd kan forskningen gå framåt för att lösa den svåra gåtan och ge hopp om att hitta ett botemedel.

Bli månadsgivare idag

Ge engångsgåva nu 

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

* fält som måste fyllas i

Du kan när du vill avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. För mer information om vår integritetspolicy klicka här

Vi använder Mailchimp för att skicka våra nyhetsbrev, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev väljer du att godkänna att Mailchimp får hantera dina uppgifter. Läs mer om Mailchimp's integritetspolicy här.

×
  • {{ node.Name }}