{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Så kan du underlätta din väns vardag

Senast uppdaterad: 2020-02-04

Ett liv med typ 1-diabetes är varken lätt eller rättvist. Att ditt barn, vän, förälder, partner eller kollega har drabbats är inte ju inte deras fel. Det går inte att leva på ett visst sätt för att undvika diagnosen, och det är i dagsläget inte heller möjligt att bli frisk.

Många som lever i närheten av någon med typ 1-diabetes har vid något tillfälle uttryckt att de, om det hade varit möjligt, gärna skulle byta med dem och ta diabetesen ifrån dem.

Det är ju inte fysiskt möjligt,men det du som närstående KAN göra är att göra livet lite lättare på olika sätt. Här har vi listat några tips på hur du kan underlätta din väns, ditt barns eller din kollegas vardag.

Agera miniräknare

Många som lever med typ 1-diabetes räknar dagligen kolhydrater till samtliga måltider. Det är gram kolhydrater, kvoter och matvikt som spelar in, och ibland kan det kännas övermäktigt. Erbjud dig att göra uträkningen någon gång – tacksamheten är garanterad!

Ta ett barnvaktspass

Om en person med typ 1-diabetes har barn kan det vara skönt med en barnfri dag, kväll eller helg för att kunna fokusera på sig själv lite. Samma sak kan gälla om det är barnet som har typ 1-diabetes, och de ständigt vakande föräldrarna behöver en liten paus. Se i det fallet till att ta reda på allt om barnets vård innan du tar över – både för din, föräldrarnas och barnets skull – det kommer uppskattas.

Skicka pepp

Ett liv med typ 1-diabetes är just det: varje dag, hela livet. I dagens digitaliserade samhälle kan vardagliga små meddelanden göra stor skillnad. Kanske stöter du på en artikel om ny, spännande och optimistisk forskning? Kanske hittar du någon rolig meme? Skicka dem!

Ta över vardagsbestyr

Kanske kan du som partner, dotter, son, mamma eller pappa ta ut en fullmakt på apoteket och på så sätt kunna hämta ut insulin och hjälpmedel åt personen med typ 1-diabetes i din närhet? På så sätt minskar antalet to-dos i vardagen lite, och viss stress kanske lättar. Du kan också erbjuda dig att organisera och städa ur lådan/skåpet med diabetesprylar därhemma – något som inte alla tycker är jätteroligt att göra.

Prata lite

Ibland räcker frågan “​Hur mår du?​” för att en person med typ 1-diabetes ska känna stöd. Känna att hen inte är helt ensam i sin kamp. Att du ger av din tid, och verkligen visar att du bryr dig, kan göra stor skillnad under en motig dag.

Har du något bra tips?

Skicka dem till ​nyhetsbrev@barndiabetesfonden.se​ så lägger vi till det här i artikeln! Tillsammans kan vi stötta och stärka varandra.

Hjälpte denna artikel dig?

Var med i kampen mot typ 1-diabetes!

Med ditt stöd kan forskningen gå framåt för att lösa den svåra gåtan och ge hopp om att hitta ett botemedel.

Bli månadsgivare idag

Ge engångsgåva nu 

   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}