{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Panta dina förpackningar och stötta kampen mot typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2021-09-16

Nu står det klart att Barndiabetesfonden är en av flera anslutna organisationer till företaget Bowers återvinningsapp. Genom att använda appen kan du stötta kampen mot typ 1-diabetes samtidigt som du bidrar till en ökad återvinning.

I april 2021 blev det klart att Barndiabetesfonden är ny förmånstagare till Stockholmsföretaget Bower – återvinningsappen som gör det roligt och finansiellt fördelaktigt att återvinna alla förpackningar. Med appen kan du skanna och återvinna dina förpackningar, när du återvinner får du poäng som du sedan kan ta ut i pengar eller välja att donera direkt i appen till bland annat, Barndiabetesfonden.

Vad går att återvinna med Bower-appen?

– Generellt sett brukar vi säga att du kan skanna i stort sett allting med en streckkod. Vårt mål är ge samtliga förpackningar ett värde – på så sätt finns det ingenting som heter skräp. Vi jobbar även aktivt för att kunna verka inom fler vertikaler och möjliggöra pant på förpackningar och produkter som idag inte har en streckkod. Det gäller exempelvis kläder, batterier och möbler. När ett varumärke ansluter sitt sortiment blir förpackningarna pantbara och generar poäng direkt i appen. Bower verkar som innovativ plattform för att aktivt uppmana varumärkens konsumenter till en ökad återvinning. Flera av de globala FMCG-jättarna har sedan start ställt sig bakom initiativet, säger Madeleine Gedda, customer success manager på Bower.

Ladda ned Bower-appen

 Klicka här för att ladda ned appen till Iphone.

 Klicka här för att ladda ned appen till Android.

Bower är helt kostnadsfritt och kan användas av vem som helst med en smartphone. Förhoppningen är att appen ska bidra till en ökad återvinning och en minskad nedskräpningen genom att göra alla konsumentförpackningar pantbara. Med det vill man även uppmana användare att donera pantbeloppet till välgörenhetsorganisationer i appen, däribland Barndiabetesfonden.

Foto: Bower.

– Genom att göra återvinning roligt och belönande vill vi uppmana konsumenter att återvinna korrekt. Vi hoppas att så många användare som möjligt ska välja att donera sin intjänade pant till Barndiabetesfonden för att stötta den livsviktiga typ 1-diabetesforskningen. Vi vill göra givarsidan i appen så intuitiv som möjligt för att påverka användare att göra gott i flera led, säger hon.

Läs mer om hur du återvinner med Bower här.

Bower grundades 2015 under namnet Pantapåsen men erbjöd då en analog återvinningslösning. 2019 digitaliserades företaget och lanserade sin app för att öka återvinningsgraden i samhället.

– Bower vill öka återvinningsgraden globalt genom att göra återvinning, som idag ofta ses som en syssla som behöver genomföras, till att i stället bli roligt och finansiellt fördelaktigt. Idén kommer från det välbeprövade konceptet pant. Globalt sett återvinns cirka 18 procent av alla plastförpackningar medan förpackningar som har ett pantvärde återvinns till 80 procent. Vår vision är att det inte ska finnas någonting som kallas för skräp genom att sätta ett värde på samtliga förpackningar.

Att samarbeta med Barndiabetesfonden var ett självklart val för de anställda på Bower som själva känner flera som lever med typ 1-diabetes.

– Både jag och många av mina kollegor har vänner och bekanta som har haft diabetes sedan de var små. Vi hoppas kunna bidra till forskningen för att öka kunskapen och kunna bota typ 1-diabetes i framtiden. Det känns så otroligt viktigt att erbjuda möjligheten att bidra, eftersom det är så många människor som lider av typ 1-diabetes, säger hon.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}