{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nix! Man får inte typ 1 diabetes av muffins!!

Senast uppdaterad: 2020-04-30

I maj ska vi slå hål på myten: Man kan få typ 1 diabetes för att man har ätit för mycket socker!

Tillsammans med ett antal ICA-butiker driver vi insamlingskampanjen ”Muffins orsakar inte typ 1 diabetes”. Butikerna som är med i kampanjen skänker 1kr/per såld muffins mellan 1-27 maj och annonserar initiativet i sina sociala kanaler. Kampanjen avslutas på den så kallade Muffinsdagen som inträffar 27 maj varje år.

Varför just muffins?

Muffins, eller cupcakes, har blivit en populär symbol inom typ 1 diabetes-communityn för att slå hål på myten: ”Det var inte sockret som orsakade min typ 1 diabetes!”. Detta för att särskilja att typ 1 diabetes inte är en livsstilssjukdom till skillnad från typ 2 diabetes.

Ska en person med typ 1 diabetes äta sötsaker som muffins?

”Får jag äta godis” är en vanlig fråga från barn och ungdomar efter deras diagnos. Det betyder inte att godis är det som är viktigast i deras liv, utan att godiset står för något som är normalt. Frågan är alltså en fråga om de nu är annorlunda. Ingen vill vara annorlunda. Så svaret är: Du kan äta godis, men du behöver ta insulin till.

Däremot, kan personer som inte har typ 1 diabetes äta stora mängder godis utan direkta konsekvenser. De långsiktiga konsekvenserna av ett stort godisintag är dock de samma, som exempelvis övervikt. Har du typ 1 diabetes kan godis betyda höga blodsocker under lång tid som är svåra att få ner. Därför är det extra viktigt för personer med typ 1 diabetes att begränsa sitt intag av sötsaker. Budskapet är därför: Allt är tillåtet, men inte alltid, och inte i för stora mängder. Ingen bör äta godis, snacks och bakverk i för stora mängder eller flera gånger i veckan.

Typ 1 diabetes är en insulinbristsjukdom och forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av typ 1. Däremot är kosten en viktig del av behandlingen. En person med typ 1 diabetes ska äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Tallriksmodellen är bästa utgångspunkten. Samma kost som rekommenderas till alla människor.

   
       
       

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev

       
* indicates required
           
           
           
   
               

Barndiabetesfonden har en integritetspolicy som är utformad för att följa den Allmänna Dataskyddsförordningen ((EU) 2016/679), också kallad GDPR (General Data Protection Regulation), och för att du ska känna dig trygg med att lämna dina personuppgifter till oss.

       
               
       

Du kan avregistrera dig när du vill genom att klicka på avregistreringslänken längst ner i våra utskick. För mer information om vår integritetspolicy besök vår webbplats: www.barndiabetesfonden.se/integritetspolicy

   
   
       

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

   
   
                   
           
   
×
  • {{ node.Name }}