{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Myter vi vill slå hål på

Senast uppdaterad: 2020-04-30

I sommar kommer vi kunna läsa om typ 1 diabetes och Barndiabetesfonden på ICAs egna mjölkpaket. Med start omkring vecka 22 och under cirka 20 veckor framåt kommer ICA att lyfta information och myter kopplade till typ 1 diabetes på mjölkpaketen. Genom att sprida kunskap och slå hål på myter hoppas ICA bidra till den viktiga forskningen kring typ 1 diabetes.

#1 Man kan få typ 1 diabetes för att man har ätit för mycket socker!

Nej! Typ 1 diabetes är en insulinbristsjukdom och forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av typ 1. Ingen vet varför en person får typ 1 diabetes och varje dag drabbas 2-3 barn. Även spädbarn drabbas.

#2 En person med typ 1 diabetes behöver äta specialkost!

Fel! Däremot ska man äta regelbundet, nyttigt och fiberrikt. Samma mat som Livsmedelsverket rekommenderar för alla.

#3 En person med typ 1 diabetes får inte äta socker!

Jodå. Socker är en av de kolhydrater som vi får i oss via maten. Det är viktigt för alla att äta rätt sorts kolhydrater och minimera ätandet av sötsaker. Kolhydrater ger bra energi, så välj gärna mat med fibrer och fullkorn!

#4 Det är väl bara att ta en spruta!

Nej! Det är inte bara att ta en spruta. Typ 1 diabetes är en svår sjukdom som man måste leva med varje dag, dygnet runt.

Typ 1 diabetes på ICAs mjölkpaket i sommar

I sommar kommer vi även att kunna läsa om typ 1 diabetes och Barndiabetesfonden på ICAs egna mjölkpaket. Med start omkring vecka 22 och under cirka 20 veckor framåt kommer ICA att lyfta information och myter kopplade till typ 1 diabetes på mjölkpaketen. Genom att sprida kunskap och slå hål på myter hoppas ICA bidra till den viktiga forskningen kring typ 1 diabetes.

Mjölkpaketen kommer finnas i alla ICA-butiker som säljer ICAs egna mellanmjölk och mellanmjölk EKO

Klicka på bilden för att se den i ett större format

×
  • {{ node.Name }}