Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Insulin – ett livsviktigt hormon

Insulin är ett hormon som reglerar blodsockret. Hormoner brukar liknas vid nycklar. ”Insulinnycklarna” öppnar dörrarna i kroppens celler så att sockret kan komma in.

Insulinet bildas i betacellerna i de Langerhanska cellöarna i bukspottkörteln. Hos en frisk person regleras insulinproduktionen helt automatiskt och blodsockret hålls på en mycket jämn nivå. Hos personer med typ 1-diabetes har kroppens produktion av insulin minskat kraftigt eller avstannat nästan helt och insulin måste tillföras utifrån med hjälp av injektioner. Utan insulin får cellerna i kroppen inget bränsle och vi kan inte leva.

Insulinbehandling

Insulinet som används idag är väldigt likt det insulin som kroppen själv tillverkar. Det finns olika insulintyper. Det som skiljer de åt är framförallt hur lång tid det tar innan insulinet ger effekt och hur länge effekten sitter kvar. Vilket insulin och vilken insulinbehandling som krävs skräddarsys för respektive individ.

Vad gör insulin?

 Insulin öppnar celldörren så att blodglukosen flyttas från blodet till cellerna och används som energi.

 Insulin hjälper till att lagra överskottsglukos i form av ”lagersocker” (kallas glykogen) i levern och musklerna att använda mellan måltiderna, vid fysisk aktivitet och vid lågt blodsocker.

 Insulin bygger upp överskottsglukos i ”distansförråd” i fettväven.

 Insulin bidrar till att bygga upp proteiner (äggvite-ämnen) i kroppen. Insulin är alltså ett uppbyggande hormon.

Klicka på bilden för att förstora den

Dosering av insulin

Många olika faktorer påverkar den mängd insulin som behöver tillföras, till exempel tillväxtperiod, mat, infektioner och fysisk aktivitet. Den mängd insulin som injiceras är därför högst individuell och beräknas för varje tillfälle.

Vill du lära dig mer om insulin? Klicka här för att läsa vår artikel om insulinets historia.

×
  • {{ node.Name }}