{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Insulin – ett livsviktigt hormon

Senast uppdaterad: 2021-01-26

Insulin är ett livsviktigt hormon som hjälper till att ge energi till kroppens celler. Här kan du läsa om varför ingen kan leva utan insulin.

I bukspottskörteln hos alla människor finns de Langerhanska cellöarna, en grupp celler som bland annat producerar tillväxthormonet insulin. Insulin är livsviktigt för alla människor eftersom det hjälper socker i blodet att komma in i kroppens celler och ge dem energi. Utan insulin får cellerna i kroppen inget bränsle och vi kan inte leva. För stor insulinbrist kan leda till livshotande syraförgiftning (ketoacidos), koma eller i värsta fall död. 

Hos friska personer regleras insulinproduktionen automatiskt och blodsockret hålls på en mycket jämn nivå, men hos personer med typ 1-diabetes har insulinproduktionen slutat fungera. Därför behöver de själva tillföra insulin med spruta eller pump, dygnet runt, livet ut. 

Vad gör insulin?  

Insulin är ett hormon som brukar liknas vid nycklar. ”Insulinnycklarna” öppnar dörrarna i kroppens celler så att sockret kan komma in. När sockret når cellerna omvandlas det till energi i kroppen.  

Tryck på bilden för att förstora den.

Vilka uppgifter har insulin? 

 Insulin öppnar ”celldörrar” så att blodsockret flyttas från blodet till cellerna och används som energi. 

 Insulin hjälper till att lagra överskottsocker (även kallat glykogen) i levern och musklerna, som kroppen kan använda mellan måltiderna, vid fysisk aktivitet och vid lågt blodsocker.  

 Insulin bygger upp glykogen i ”distansförråd” i fettväven.  

 Insulin bidrar till att bygga upp proteiner (äggviteämnen) i kroppen. 

Dosering av insulin 

Många olika faktorer påverkar den mängd insulin som behöver tillföras, till exempel tillväxtperiod, mat, infektioner och fysisk aktivitet. Den mängd insulin som injiceras är därför högst individuell och beräknas för varje tillfälle.

Läs mer om det livsviktiga insulinet

×
  • {{ node.Name }}