{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Johnny Ludvigssons minnesord om Ulf Svensson

Senast uppdaterad: 2023-02-08

De flesta kommer minnas Ulf Svensson för hans fantastiska idé att skapa en djurpark i Kolmården och sen hans kraft att förverkliga idén! Själv minns jag Ulf Svensson för hans stora engagemang för barn som har det svårt.

Han tillfrågades i mitten av 90-talet om att vara med i Barndiabetesfondens styrelse och tackade omedelbart ja, och där spelade han sen en mycket aktiv roll i cirka 15 års tid. 

Ulf Svensson har gått ur tiden. Foto: Charlotte Ferneman/Mariestads-Tidningen.

Han var inte bara intresserad av vad typ 1-diabetes innebär för barn och ungdomar och deras anhöriga, men han förstod på riktigt att det krävs framgångsrik forskning om man ska kunna förstå varför sjukdomen uppkommer och hur den ska förebyggas, och om vi någon gång ska kunna lära oss att bota. Och som den kraftfulla handlingens man han var nöjde han sig inte med vackra ord utan han tog itu med problemet. Tillsammans med sina olika kontakter och medarbetare, inte minst i Norrköping (till exempel Erling Fredriksson och Berit Malmqvist), ordnade han flera utomordentliga musikaliska arrangemang både i Linköping och Norrköping. De fick många av Sveriges ledande artister att ställa upp helt gratis, och bidrog både till att Barndiabetesfonden fick ökade inkomster och blev mera välkänd.

Tillsammans med sina vänner var han en av huvudpersonerna bakom aktiviteten ”Unga begåvningar” i Norrköping, som både stimulerade och belönade ett stort antal musikaliska ungdomar och samtidigt drog in pengar till Barndiabetesfonden. Och när boken ”Svenssons svindlande affärer” kom ut så gick förstås en del av försäljningen till förmån för Barndiabetesfonden.

Sådana som Ulf Svensson gör världen bättre, och behövs! Han lämnar visserligen ett tomrum efter sig, men att tomrummet är fyllt av värme gör saknaden lättare att bära.

Johnny Ludvigsson
Grundare av Barndiabetesfonden
Hedersordförande i stiftelsen Barndiabetesfonden

×
  • {{ node.Name }}