{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Apotea vill öka stödet till typ 1-diabetesforskningen

Senast uppdaterad: 2021-04-22

I början av mars blev det klart att e-handelföretaget Apotea inleder ett samarbete med Barndiabetesfonden. Under vecka 17 kommer Apotea starta en avrunda-upp-kampanj för att samla in pengar till den livsviktiga typ 1-diabetesforskningen.

Apotea är Sveriges första fullskaliga apotek som bara finns på nätet. Idag samarbetar man med ett flertal välgörenhetsorganisationer och nu står det klart att även Barndiabetesfonden blir förmånstagare till Apoteas avrunda välgörenhetsinsamling. Nästa vecka kommer Apotea att inleda en avrunda-upp-kampanj till förmån för typ 1-diabeteforskningen. Kunder som handlar kommer då kunna välja att skänka till Barndiabetesfonden i samband med sitt köp.

Sofia Modig är hållbarhetschef på Apotea.

– Vi brukar byta ut "knappen" veckovis och knappen för att ge till Barndiabetesfonden kommer upp i vår kassa på måndag. Det fungerar så att när kunden ska betala kan man välja att avrunda sitt köp till närmsta tiotal. I snitt skänker varje kund tre-fyra kronor men med tanke på att vi har mellan 30 000 och 50 000 kunder varje dag så blir det mycket pengar i slutändan – många bäckar små. På en vecka brukar vi kunna samla in mellan 100 000 och 150 000 kronor som går till organisationer som vi samarbetar med. Målet är 100 000 kronor och om vi inte har fått in den summan på en vecka så får vi ha Barndiabetesfondens knapp uppe lite längre, säger Sofia Modig, hållbarhetschef på Apotea.

Idéen om att starta ett samarbete till förmån för typ 1-diabetesforskningen kom efter att en av Apoteas anställda drabbades av typ 1-diabetes.

– En kollega uppmärksammade oss om Barndiabetesfonden eftersom hans dotter har drabbats av typ 1-diabetes. Han hade själv börjat läsa på om sjukdomen och kom då fram till att det inte genomförs tillräckligt med forskning kring typ 1-diabetes. Då förstod vi verkligen vilken omställning det blir för hela familjen och vilken svår sjukdom detta är, både för den drabbade och föräldrarna. Barndiabetesfonden är ju en ganska liten organisation som många kanske inte känner till förrän de själva drabbas. Då tänkte vi direkt att vi vill bidra till den här organisationen, säger hon.

Vad hoppas ni att samarbetet ska leda till?

– Med det här samarbetet vill vi hjälpa till att öka stödet till den viktiga forskningen, men också att sprida information om typ 1-diabetes och Barndiabetesfonden, som är Sveriges största finansiär av typ 1-diabetesforskning. Planen är att vi ska nämna Barndiabetesfonden i vårt nyhetsbrev, men även att vi ska lyfta organisationen i våra sociala medier. Nu har vi även lagt till en sida på vår webbplats där de kan läsa mer om vanliga symptom för typ 1-diabetes för att hjälpa personer upptäcka sjukdomen i god tid.

Barndiabetesfondens generalsekreterare Åsa Soelberg är tacksam för att Apotea hjälper till att öka kunskapen om typ 1-diabetes i samband med kampanjen.

– Vi överlyckliga över den här fantastiska möjligheten som Apotea ger oss. Nu hoppas vi att avrunda upp-kampanjen blir lyckad så att vi ska kunna samla in mer pengar till den livsviktiga typ 1-diabetesforskningen, säger hon.

Klicka här för komma till Apoteas webbplats.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Tycker du som Apotea att typ 1-diabetesforskningen får för lite stöd?

Gör som Apotea – stötta typ 1-diabetesforskningen och hjälp oss på resan mot ett botemedel för typ 1-diabetes. Barndiabetesfonden är den största finansiären i Sverige när det kommer till typ 1-diabetesforskning, och vi samarbetar med några av världens främsta forskare i området.

Hos oss kan du vara med och göra skillnad. Vi är en liten organisation med höga ambitioner och varje bidrag betyder mycket. Tillsammans är vi starka och med din hjälp kommer vi ännu närmre en lösning på den här knuten.

Fyll i din epost-adress i formuläret nedan så tar vi kontakt med dig för ett kortare presentationsmöte av Barndiabetesfonden.

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}