{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Wilmas Vänner efter succégalan: ”Otroligt känslosamt”

Senast uppdaterad: 2022-10-07

Lördagen den 1 oktober anordnade den ideella föreningen Wilmas Vänner Barndiabetesgalan i Linköping till förmån för Barndiabetesfonden. Efter den fullspäckade tillställningen hade 350 000 kronor samlats in till livsviktig forskning.

Det var en känslosam kväll i Linköping Konsert & Kongress när Wilmas Vänner slog upp portarna till Barndiabetesgalan i Linköping under lördagen. Wilmas Vänner, som under 2020 vann Maximus Prize för sina insatser med att uppmärksamma typ 1-diabetes, hade förberett ett fullspäckat schema för att synliggöra typ 1-diabetes och samla in pengar till Barndiabetesfonden. 300 gäster närvarade vid galan som bland annat bjöd på trerättersmiddag, lotterier, auktioner och underhållning från folkkära kändisar som Dermot Clemenger, Sonja Aldén och Robin Paulsson. När kvällen avslutades tog Barndiabetesfondens grundare Johnny Ludvigsson emot en check på 350 000 kronor, som samlats in till livsviktig forskning kring typ 1-diabetes.

Johnny Ludvigsson tar emot checken från Wilmas Vänner. Foto: Privat.

– Det är så otroligt svårt att ta in eftersom vi har planerat för detta sedan september 2021. Galan satte alla känslor i spinn och även om fokus låg på glädjen var det många tuffa, ärliga bitar om typ 1-diabetes. Vi är så klart otroligt stolta och tacksamma över resultatet men emotionellt har detta varit en bergochdalbana. Jag vill rikta ett stort tack till alla artister, sponsorer, gäster och till Dermot som gjorde ett fantastiskt jobb med att leda galan, säger Maria Albertsson, ordförande för Wilmas Vänner.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Tack vare företagssponsorer kunde galabiljetter till ett 30-tal familjer där ett eller flera barn lever med typ 1-diabetes doneras. Deras medverkan var något som väckte starka känslor.

300 gäster var på plats i Linköping Konsert & Kongress. Foto: Privat.

– Jag blir gråtmild över att vi har kunnat göra detta för dessa barn och deras familjer som verkligen förtjänar den här kraften för att fortsätta orka. När barnen i publiken vinkade till mig på scen kändes det jobbigt men också så fint. Att kunna säga ”Den här kvällen är för er” kändes fantastiskt. Dagen efter tittade jag på Swish-gåvor från folk som bidragit eller köpt lotter. När jag såg att många märkt gåvan med namn och ålder på deras barn som lever med typ 1-diabetes bröt jag ihop. Det blev så otroligt känslosamt. Vi jobbar ju för att Wilma och alla andra barn med sjukdomen ska bli friska.

Sedan Wilmas Vänner grundades 2014 har föreningen samlat in över 1,4 miljoner kronor till Barndiabetesfonden. Att samla in pengar till forskning har blivit ett sätt att hantera livet med typ 1-diabetes, berättar Maria.

Maria och Björn Albertsson. Foto: Privat.

– Alla våra barn har haft olika sjukhusvistelser och svårigheter. När Wilma var fyra år tänkte vi ”Äntligen en frisk unge” men sen blev hon mest sjuk av alla. Till slut får man nog av att sitta hemma och tänka på hur svårt allting är. Att starta Wilmas Vänner blev vårt sätt att överleva mot Wilmas sjukdom, att samla kraft för att orka med alla sömnlösa nätter. Sedan första dagen har vi behövt hålla fast i en hysterisk, skrikande och spruträdd fyraåring för att kunna sticka med penna och sätta pumpnål. I samband med hennes diagnos hamnade hon på intensivvårdsavdelningen och det var oklart om hon skulle klara sig. Känslan av att ha ett litet barn med typ 1-diabetes är verkligen obeskrivlig, det är därför vi vill göra något för forskningen. Så länge man får ut budskapet så finns stödet där, det är vi ett bevis på.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Kvällen avslutades strax efter midnatt med att Wilma, som under kvällen delat ut barndiabeteshästar och diplom till artister och sponsorer, ledde ett tåg av gäster som dansade ut den succéartade kvällen.

Wilma tillsammans med komikern Robin Paulsson. Foto: Privat.

– Det blev ett väldigt värdigt avslut på galan. Jag är så stolt över Wilma som verkligen förstår hur mycket det här arbetet betyder för andra, över hennes storasystrar som har ställt upp och hjälpt Wilma att synliggöra typ 1-diabetes, och min man som gör det tunga jobbet på hemmaplan när jag håller föredrag och sprider kunskap om typ 1-diabetes. I samband med galan blev han uppbjuden att sjunga duett med Sonja Aldén. De sjöng samma låt som han sjöng när vi gifte oss vilket var så otroligt stort, säger Maria.

Den 25 november anordnar Wilmas Vänner ytterligare en Barndiabetesgala hemma i Malung.

– Jag kommer inte att avslöja programmet ännu men flera av artisterna kommer återkomma i viss form i Malung och Tur-Åke Lindkvist kommer vara konferencier, precis som han var under galan vi hade 2019. Det är också då vi kommer avsluta vårt stora billotteri.

Vill du också anordna ett evenemang för typ 1-diabetesforskningen?

 Tryck här för att läsa mer

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Wilmas Vänner vill rikta ett stort tack till alla sponsorer som varit med och möjliggjort Barndiabetesgalan!

Platinasponsorer

 Bilkompaniet

 Rubin Medical

 Hemköp Malung

 Stiftelsen Frimurare Barnhuset i Stockholm

Guldsponsorer

 Tryck & Media

 TM Event

 Väderstad

 Vadstena Buss

 Malungsbladet

 RE&GO

 Dalaridå

Silversponsorer

 Hårhörnan

 Malung Sälen Display

 Nils Olsson Dalahästar

 Svenska Dansbandsveckan

 Botrygg

 PPAM Solkraft

Bronssponsorer

 CGI

 Svensk Fastighetsförmedling

 Stalama

 SEB

 Sankt Olof Hotell & Krog

Övriga sponsorer

 T.A.D.1

 T1D-appen

 Malungs Hockey och Fotboll

 Diabetesmammorna

 Sture Matsson

 Diabetesorganisationen i Sverige

 Tilva by Eliz

×
  • {{ node.Name }}