{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Över 20 miljoner kronor till diabetesforskning

Senast uppdaterad: 2021-12-14

Barndiabetesfonden delar i år ut 19,7 miljoner i anslag fördelat på 30 forskningsprojekt. Anslagen och de två Johnny Ludvigsson-priserna innebär att Barndiabetesfonden delar ut över 20 miljoner kronor till diabetesforskning 2021.

Barndiabetesfonden fortsätter vara den största finansiären av typ 1-diabetesforskning i Sverige. Vid styrelsemötet den 6 december 2021 bekräftade stiftelsen Barndiabetesfonden årets rekommendationer från Barndiabetesfondens Vetenskapliga råd, och tog beslut om att dela ut strax under 20 miljoner kronor i forskningsanslag. Även i år lades en ökad vikt vid forskning som specifikt rör typ 1-diabetes, oavsett åldersgrupp.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Cirka 1,8 miljoner kronor gick till Daniel Espes vid Uppsala universitet som försöker bota typ 1-diabetes med hjälp av tabletter innehållande aminosyran GABA.

Daniel Espes försöker bota typ 1-diabetes med hjälp av tabletter innehållande aminosyran GABA. Foto: Hans Ericksson.

– Det känns väldigt kul och hedrande att få anslag av Barndiabetesfonden som är den största finansiären av forskning kring typ 1-diabetes i Sverige. Det här anslaget gör att vi kan slutföra studien och om allt går som det är planerat kan vi sammanställa resultaten redan i slutet av nästa år. Vid positiva resultat är vår förhoppning att följa upp denna studie med en större studie för att vidare undersöka om GABA kan leda till en botande behandling vid typ 1-diabetes, säger Daniel Espes.


I år skickades totalt 39 ansökningar in till Barndiabetesfondens Vetenskapliga råd och av dessa beviljades 30 projektanslag i storlekar från 226.000 kronor till 2.034.000 kronor. Totalt anslogs 19.706.145 kronor, och tillsammans med de totalt 300.000 kronor som redan delats ut till årets två mottagare av Johnny Ludvigsson-priserna spränger Barndiabetesfonden alltså 20-miljonersgränsen till forskningen i år.

 Tryck här för att läsa hela listan över beviljade forskningsprojekt.

×
  • {{ node.Name }}